Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Mohl by mi, prosím, někdo vysvětlit, jak takového trolla poznám? Já jen, abych jej třeba zbytečně nekrmila.

Velmi podnětný článek na téma trollů napsal kolega Řeháček, ale žádného jím popisovaného tvora jsem v diskusích zatím nepotkala, proto tedy prosím o radu.

Předem děkuji!

5 0
možnosti
RM

Troll je tvor podle definice pravidel diskuze iDnes. ;-)

0 0
možnosti
AJ

No, tak dnes mě udali počtvrté - lidská zloba nebo hloupost, nebo obojí?8-oRv

3 1
možnosti
Foto

I26v86o 93C72i85l49i62c61h

8. 8. 2014 11:37

Koukám, že udávání se tady stalo nějak moc populární ;-€

1 0
možnosti
Foto

Chybí nadhled. Jsme zúčastnění zevnitř a při sebemenší narážce reagujeme jak pověstná potrefená husa. Nejsme schopní ani poctivé sebereflexe, ani objektivizace problému. Běda vám, když trollovi řeknete, že je podle objektivně pozorovatelných příznaků skutečným trollem! ;-D

...

Zkusím pár poznámek:

- Tzv. "heat blogging" je fenomén, který je už nějakých pár let popsaný. Jednoduchý překlad "nenávistné blogování" není přesný, lepší se mi zdají víceslovné popisy. Např. "nasraně natlakované blogování" (plus diskutování ve stejném duchu). Původní motivace může být zcela legitimní, například občanská naštvanost kvůli neřešeným problémům ve společnosti. Snadno ale vznikne začarovaný kruh. Heat blogy mají odezvu a bývají vysoce karmovány. U blogera se může vyvinout závislost, nutkání psát stále další natlakované blogy a opájet se adrenalinem divokých diskusí. Vznikne zpětná vazba - tytéž osoby se v diskusích pravidelně potkávají, vyhledávají konflikt a důsledkem jsou markantní projevy skupinové psychózy.

- "Plamenná válka" (flame war) může snadno vzniknout z nedorozumění: Odosobňující filtr elektronické komunikace může při nepozornosti napáchat hodně zla. Píšeme netrpělivě a nedáme si pozor na formulaci, anebo druhá strana čte nepozorně a vidí bubáka tam, kde není. Lidé, kteří se na blogu vzájemně urážejí až do krve, aniž by se znali, by se možná spolu bavili úplně jinak při přímém osobním kontaktu.

- "Troll" je někdy osobou průhledně jednoduchou (chorobně ješitný pošuk přesvědčený o vlastní genialitě, který se vyžívá v potyčkách). Jako takový může být i směšný, snadno čitelný a v podstatě neškodný. Ale pozor, ne vždy je to takto nevinné. - Trolling může mít i motivace mnohem složitější. "Válka o veřejné mínění" - teď máme po ruce konkrétní příklad propagandistické bitvy o interpretaci dění na Ukrajině - skutečně existuje a ze své podstaty, si nebere žádné servítky.

7 0
možnosti
Foto

kyberšikanu postihovat ano, stalking dokonce trestně, ale trolling je nesmysl...leckdy je to jediný nástroj proti blbosti, namyšlenosti a absenci jakékoli sebereflexe.....navíc jím lze označit prakticky cokoli.

15 0
možnosti
Foto

Pozor na starou známou sentenci "účel světí prostředky".

Ocituji (možná trochu nepřesně) Jana Wericha: "Když nekoho považujete za blbce, může stejně tak on považovat za blbce vás. Jde jen o to vzájemně se nepozabíjet."

3 0
možnosti
MS

S textem vcelku souhlas, až na tu uvažovanou černou listinu. Soudný bloger ji nepoužije a u toho druhého budou v diskusi jenom samá srdíčka a zvednuté palce. :-)

6 1
možnosti
Foto

Moje babička vždycky říkala: "Nenadávej na zrcadlo, když máš hubu křivou"

Nevidím žádný smysl v tom, abych své oponenty použila a čemukoliv jinému, než k vlastnímu zamyšlení. Skutečné trolly stačí ignorovat. A to, že konfliktní blogeři budou mít diskuse bez zpětné vazby...nějak netuším, proč takové diskuse potřebují.

12 0
možnosti
DT

Je tu několik kontroverzních blogerů a kontroverzních reakcí na ně. Každý případ je trochu jinak položený a žádný z nich se nedá v rámci nynějšího nastavení systému vyřešit. 

Na místě, kde se stýkají různí lidé s různými představami, budou vždycky třenice, ať už jde o hospodské politizování nebo tahanice o morálku. 

Administrace nadhodila, že se bude dávat blogerům do rukou další zbraň proti diskutérům, a to možnost vytvářet si blacklist pro svůj blog, pokud jsem tomu dobře porozumněla, tedy zakazovat vstup určitým lidem. 

To by mohlo vyčistit diskuze od kontroverzních příspěvků. Způsob, jak vyčistit tento web od kontroverzních blogerů, to nevyřeší. 

Sterilizováním diskuzí se ničeho nedosáhne. Emoce, které se dřív vybily v diskuzích se přenesou na hlavní stránku. Tipuju, že pak bude Hyde park naplněn k prasknutí, úroveň blogu to ale rozhodně nezvedne, naopak.

Myslím, že eliminaci většiny problémů by přinesl postoj "blogere, nelíbí se ti tu, tak odejdi" - z nějakého důvodu to ale administrace nechce vypustit z úst. Místo toho různé kontroverzní, nevyzrálé a útočné povahy dál podporuje v jejich pocitu, že bloger je king, bloger smí, co se mu umane a nikdo mu nesmí odporovat. Nezdá se mi to rozumné a dlouhodobě prospěšné ani pro jednu stranu. Celkově z toho mám smíšený pocit. Když se celá věc odvíjí na úrovni politických názorů, dá se to ještě nazvat svobodou slova. V momentě, kdy je jádro problému v morálce blogera (někteří nejmenovaní totiž zneužívají tento veřejný prostor k zákeřným pomstychtivým akcím, nad kterými zůstává rozum stát), dobré světlo na tento web to už rozhodně nevrhá.  Při všem pochopení pro celkovou nedůležitost blogových diskuzí - nestálo by to za to, zkusit řešit věc odstraněním příčiny (blogera, který hází s gustem na zeď porcelán, aby si pak následovně pokrytecky stěžoval na střepy) a ne jen odsouzením a zametáním střepů? Každý další rozbitý talíř totiž vyvolá nové a nové střepy, tomu se nelze vyhnout.

17 0
možnosti
Foto

Rozhodl jsem se, že si vytvořím "whitelist" diskutérů, kterým přístup na můj blog nebude zakázán, ale naopak bude jim přikázán. Každý ráno v sedum budu kontrollovat docházku a jak tam nebudou stát v haptáku, se spamovacím prakem v poloze "k líci zbraň", tak se rozčílím do běla, seberu jim všechna íčka, jéčka i káčka a pošlu je štandopéde do péčka.

20 0
možnosti
Foto

Dovolím si vyjádřit svůj názor k tomuto tématu - rovněž jako jeden z "potrefených" a dokonce i jednou dokonce vedoucím redakce a vedoucím adminů obviněný z trollování, - to když jsem si dovolil kritizovat Technet za jejich "úspěšný Stratocaching". Dokonce jsem obdržel pěkné osobní dopisy - když pod tíhou mých argumentů neměli již kam couvnout, aniž by přiznali své chyby, prohlásili mne za trolla a vrhli se na mne jako trollové. Připomnělo mi to scénku z filmu Bílá paní kdy místní funkcionář Hrušínský vítá nového kastelána Brodského a říká mu: "A hlavně se nebojte říkat nahlas..." A do toho mu skočí jiný aktér a dodá: "...co se vám u nás líbí." ;-)

Ve finále se mi v emailu šéfa adminů p. Dvoráka osobního ocenění, že jsem "mistr ironie". Přinejmenším proto, že jsem si i nadále hájil svůj názor a jiná forma než ironie už pak prostě nešla použít, pokud chtěl být člověk slušný a navíc neriskovat, že mu vypnou právo diskuse a nakonec i celý blog.

Bral jsem to jako vzorový příklad, jak admini zacházejí se svými blogery. Takže jak?

Myslím si, že vážení admini dělají jednu zásadní chybu.

Neváží si svých blogerů.

(ano, ironicky dodám, pokud jimi nejsou oni sami) Admini nehájí své dobrovolné přispěvatele, t.j. blogery, a neposuzují zejména v diskusích (pod jejich blogy především) jejich právo na sebeobranu. Přitom jsou to právě blogeři, kteří vytvářejí část image iDnes - které jako jedno z mála dává blogerský prostor nikoli elitářským skupinám, ale opravdu širokému spektru napříč společností. Proto je pro mne jen zástěrkou věta: "Primární je právo na svobodné vyřčení názoru (při zachování podmínky slušně-věcně-kultivovaně), to je víc, než dokonalost." Važte si, admini, svých blogerů. A neupírejte jim právo na sebeobhajobu. A je třeba občas diskutovat tvrdším jazykem. Neházejte proto blogery do jednoho pytle s ostatními distukujícími. Práci máte mimo jiné i díky blogerům!

4 0
možnosti
DA

"Dovolím si vyjádřit svůj názor k tomuto tématu"  Tak to teda ne! Dovolovat si nebudete! ;-O

2 0
možnosti
JM

Z kapacitních důvodů to nestíháte, ale:

Vytipujte si několik autorů a sledujte, kdo se projevuje jako troll.  Ty sledujte a natvrdo zabanujte, protože troll se nezmění, je to deprivant

A časem bude klid...

5 1
možnosti
JM

upřesnění:

... a sledujte, kdo Z DISKUTUJÍCÍCH  se projevuje...

2 2
možnosti
  • Počet článků 758
  • Celková karma 25,08
  • Průměrná čtenost 7571x
Adminy blogu jsou Patrik Banga, Tereza Janků, Helena Skočová a Veronika Krátká. Pokud chcete komukoli z nich napsat, adresa je vždy: jmeno.prijmeni@idnes.cz. Nebo pište na společnou adresu admin.blog@idnes.cz.

Průměrný počet aktivních příjemců služby v EU podle čl. 24 odst. 2 nařízení 2022/2065/EU za období 1.7.2023 až 31.12.2023 činí 1942019.