Chcete ochutnat Italské jednohubky? Soutěžte o knihu blogerky Marty Kučíkové!

Proč jsou italští staříci stále frajeři a jejich osmdesátileté manželky upravené šťabajzny? Proč nosí Ital malou peněženku? Proč se nebojí mluvit o lásce v jakémkoli věku? Proč jim asfaltově silná káva nezpůsobí infarkt?

A vůbec, proč má horal něžnou duši? Čím je podle Italů známá naše krásná rodná česká hrouda? Proč se ke všem dětem chovají jako k vlastním? A proč si Italové stále zpívají, i když mají pracovní soboty?

O lehkosti i nelehkosti života v podhorském italském maloměstě, viděné nejen ze zpovědní kasy hokynářského krámku, vypráví s vtipem a nadhledem Marta Kučíková, autorka žijící v těchto končinách již dvanáct let. Kniha je sestavena z jednotlivých příběhů, které publikovala na svém blogu zde na iDNES.cz. Díky svým příspěvkům se nakonec stala Blogerkou roku 2016 s tím, že zároveň získala i titul Blogerka desetiletí.

Něžný, místy až hořkosladký humor, kombinovaný s lehkostí pera, vtahuje čtenáře do příběhu ženy, jejíž manžel si po hektickém pracovním vypětí v Praze našel práci v malém italském „zapadákově“. Jeho záměrem bylo žít ve zdravějším prostředí, a hlavně být více s rodinou. Bez znalosti italského jazyka, prakticky odříznutá od všech kamarádů, známých, příbuzných i kultury, skončila ve svých 42 letech na místě, kde svůj vysokoškolský titul mohla použít leda tak k zabalení několika dekagramů pravé italské mortadely. Publikování zážitků a postřehů prostřednictvím blogu se nakonec ukázalo být tím ideálním ventilem, který autorce pomohl přežít nejen první roky v neznámém prostředí, ale pomáhá jí podobným způsobem prakticky dodnes.

Vnímavý čtenář si zároveň povšimne, že ačkoliv se autorka v průběhu let již aklimatizovala a podhůří italských Dolomit se jí stalo domovem, stále je alespoň v myšlenkách dílem v Telči a dílem v Praze. Zároveň je z jejích textů cítit i skutečnost, že mezi místními italskými domorodci nakonec našla i sama sebe. Z jejích příběhů totiž čiší nejen ta syrová opravdovost s vůní hlíny, ale i svoboda a láska.

Na knižních pultech se kniha Marty Kučíkové objeví již tento týden, autogramiáda se uskuteční ve čtvrtek 26. října od 17:00 hod. v Paláci knih Luxor na pražském Václavském náměstí.

Přebal knihy Italské jednohubky

 

Otázky:

  1. Ve které zemi Marta Kučíková nyní žije?
  2. Jaké je její současné povolání?
  3. Co bylo impulzem k založení blogu?

Odpovědi prosím zasílejte na mail admin.blog@idnes.cz do 26.10.2017 12:00 hod. Pět výherců vylosuje autorka knihy. 

 

 

-red-

Autor: Blog Info | středa 25.10.2017 7:30 | karma článku: 15,42 | přečteno: 984x