Blog Info

Michal Josephy představuje Světy mezi světy

15. 01. 2015 17:00:23
Projel už spoustu zemí. Když jsem s ním (bez dvou týdnů před rokem) dělal rozhovor, fotil zrovna favely, pláže a ženy v Brazílii. Zájem o jiná místa na této planetě se odráží i v jeho nové e-knize Světy mezi světy. „Vlastně, když se nad tím zamyslím, tak jsou tam převážně zpracovaná klasická témata jako libido a mortido, akorát trošku odlišným způsobem," nastiňuje.

Libido a mortido jsou termíny z freudovské psychoanalýzy. Libido je naše touha tvořit a mortido je touha zemřít.

„Vše začíná tím, že se mi v dětství objevila na ruce pigmentová mapa, kterou jsem poté dohledával ve světě jako tajemný ostrov,“ popisuje Michal příběh své knihy. Do jasně daného děje vstupují terénní deníky vyznačující se cestovatelskou vzrušeností.

b.png
Populárně-naučné povídky z cest doplňují magické fotografie.


„Jestli se něčím vyznačují současné světy, tak je to jistou klipovitostí, prolínáním a pluralitou,“ dodává k formě vyprávění, ale jedním dechem ujišťuje, že cestovní zápisky nijak netříští příběh, protože „jdou snadno přeskočit". Následuje krátká ukázka ze Světů mezi světy.

Hyení pověst byla a jest ostřelována prostřednictvím „bulváru“, a to pomocí podobných technik, jaké používají „bulvární hyeny“1 (ve vědecké komunitě k vylepšení jejich reputace přispělo snad jen to, že jimi byla v Tanzanii fascinována slavná primatoložka Jane Goodallová, a to hned po jejích oblíbených šimpanzích). Postupem času však v tomto kursu převládlo kritické myšlení a antropoložka Jennifer E. Smithová dokonce došla k závěru, který může být pro mnohé překvapivý, a to že hyeny skvrnité jsou člověku dokonce podobné – přestože se jedná o nám zcela vzdálený druh, příbuzný spíše kočkám či dnešním mangustám. S hyenami však máme společné zejména základy sociálního chování a inteligence, jelikož jsme se adaptovali na obdobné ekologické a sociální prostředí v rámci tzv. konvergentní evoluce, v jejímž aranžmá se nepříbuzné druhy „vzájemně sbližují a připodobňují“ pod podobnými selekčními tlaky, kterými mohou být podobné prostředí či styl života.

Na spolehlivost informací se můžete spolehnout, Michal je vystudovaný antropolog. Sice se s bujnou kšticí potlouká favelami, ale zároveň ho tíží úděl vědce. Informace podává tzv. populárně-naučnou formou, to znamená, že vás to bude bavit a ještě se něco dozvíte. Hodně se zabývá vztahem člověka a zvířete, což je pro národ pejskařů jistě atraktivní téma.

m12.jpg
Tahle Brazilka se na Martina netváří zrovna vstřícně, ale fotka za to stála.


V knize Michal zpracovává pikantní jevy lidské kultury a hledá jejich evoluční příčiny. Třeba takové Tamilky na Srí Lance jsou pozoruhodně kruté ke svým dětem, ale pořád je to podle Michala ta pravá láska, jen se vyvinula v jiných podmínkách. V etiopském Hararu, který je čtvrtým nejposvátnějším místem islámu, se Michal pozastavil nad unikátním soužitím člověka a hyeny, což je vlastně taky pes, jen poněkud vychytralejší.

a.png
Člověk a hyena - láska na první pohled.


Určitě zaujme také příběh dětského vojáka z Mosambiku a Michalovy zážitky z Korsiky nebo Kapverd.

Adam El Chaar

JB4fcac3_adam_oris.jpg

Autor: Blog Info | karma: 15.79 | přečteno: 475 ×
Poslední články autora