Proč zmizela Ekaterina Tkachenko z blogů iDNES.cz

26. 02. 2014 13:30:14
Článek studentky ukrajinského původu Ekateriny Tkachenko, v němž si nebrala servítky vůči demonstrantům na kyjevském Majdanu, nabral skoro sto tisíc přečtení na blogu iDNES.cz a tisíce sdílení na sociálních sítích. Přesto spolu s pádem Janukoviče padl i Ekaterinin blog. Proč?

Janukovič složil zbraně v sobotu a ještě v sobotu Tkachenko v dalším článku píše, že dostala ukrajinsky psanou výhrůžku. Krátce na to - také ještě v sobotu - nás Ekaterina požádala o zrušení blogu. Její přání jsme pochopitelně respektovali a blog deaktivovali. První článek, který jsme poutali jak na titulní straně iDNES.cz, tak na facebooku blogů, tím pádem logicky zmizel též, linky najednou vedly do prázdna.

Jelikož však článek mezitím četly desetitisíce lidí a tisíce dalších ho sdílely na sociálních sítích, brzy se objevila podezření, že zasáhly temné síly, případně, že jsme blog jednoduše zcenzurovali. Sice jsme v pondělí na facebooku pod napoutaný článek připsali vysvětlení, proč článek nejde prokliknout, ale málokdo si toho všiml. Požádali jsme proto Ekaterinu Tkachenko o vyjádření, jak to s odchodem z blogu iDNES.cz bylo.

Autorka stihla napsat články celkem tři. První, měl být spíš počinem k rozpoutání debaty na téma jednostranného pohledu na dění v Kyjevě, než jen samotným názorem autorky, ve druhé vysvětluje motivaci pro napsání prvního, a třetí-rozlučkový, které už vyjít nestihl. Další vyjádření slibuje v blízké době v rozhovoru s blogerem Jakubem Heinem.

Vzhledem k výhrůžkám, které dostala, nechceme zde na články bez jejího souhlasu odkazovat. Pokud souhlas získáme, odkazy na celá znění článků sem vložíme.

-red-

Vyjádření Ekateriny Tkachenko k odchodu z blogů iDNES.cz:

Zdravím čtenáře blogů na iDnesu,

chtěla bych vyvrátit vaše pochyby, svůj blog jsem opravdu nechala zrušit naprosto dobrovolně, a to z několika důvodů. Prvním je, že blog byl mým mediálním experimentem, byl to protest proti jednostrannosti západních médií (proto jsem to napsala stylem "z té druhé strany"). Bohužel jsem to nenapsala hned (taky cíleně), a tak to spousta lidí nepochopila. Většina si totiž přečetla první článek a druhý vysvětlující už ne, a tak se po internetu začaly šířit zprávy o ruské studentce bolševičce stranící Putinovi, která se tu snaží Čechům namluvit, že ničemu nerozumí.

Mým cílem bylo vyvolat diskuzi a prověřit otevřenost Západu vůči jinými názorům, než těm, které západní média prezentují. Někteří dokázali rozumně oponovat, někteří dokázali jen nadávat. Myslím, že vcelku se mi pokus vydařil. A tímto to pro mě skončilo. Nebudu si hrát na hrdinku, nebo bojovnici proti neobjektivnosti médií, politika je dost nebezpečná a špinavá hra. A ode mě bylo dost troufalé, že jsem článek spojila s mým pravým jménem, a ne pseudonymem (i když i tak lidé pochybovali o mojí existenci).

Přišla mi na facebooku dokonce výhrůžka od rusky mluvícího muže, volně přeložená jako "Za svá slova o Majdanu zaplatíš. Praha je malé město, jako vesnice." Možná to bylo bezpředmětné, ale přece jen mě to zneklidnilo. To byla taková poslední tečka. Na blogu mého spolužáka heinjakub.blog.idnes.cz si budete mít možnost během pár dnů přečíst rozhovor, kde se k tématu Kyjeva včetně mé krátké "blogové kariéry" naposledy vyjádřím. Doufám, že mě pochopíte a omluvíte pár mých nedomyšlených kroků.

Hezký den,

Ekaterina Tkachenko

Autor: Blog Info | středa 26.2.2014 13:30 | karma článku: 39.16 | přečteno: 18615x

Další články blogera

Blog Info

Blogy projdou zásadní změnou, podívejte se jakou

Blogy na iDNES.cz budou mít zanedlouho sedmnácté narozeniny. A protože sedmnáct let je v prostředí internetu téměř dospělost, nastal čas změny. A když změna, tak zásadní. Vše se zjednoduší a zpřehlední.

25.3.2024 v 9:59 | Karma článku: 20.48 | Přečteno: 4647 | Diskuse

Blog Info

Soutěž hlasujících: Kdo se letos může těšit na cenu?

Jako každý rok nesoutěžili jen blogeři, soutěžili jste i vy - čtenáři a hlasující. Na koho se usmálo štěstí a může se těšit na knižní ceny od partnera ankety Bloger roku?

23.6.2023 v 10:59 | Karma článku: 8.87 | Přečteno: 442 | Diskuse

Blog Info

Fotovideoblog: Jak se předávaly ceny Bloger roku 2022

Ani letos jsme nemohli a nechtěli vynechat tradiční blogerský sraz. Sešli jsme se tentokrát v restauraci Žebeerková Kozlovna na pražském Smíchově. Kdo byl hvězdou večera a kdo získal letošní Cenu redakce? Podívejte se!

22.6.2023 v 7:50 | Karma článku: 17.78 | Přečteno: 1590 | Diskuse

Blog Info

Dohlasováno! Blogerkou roku Šichtařová. Vypravěčem roku se stal Jaromír Šiša!

Víc než šest tisíc hlasů, drtivé vítězství favoritů i drama do posledních vteřin v nové kategorii Vypravěč roku. Její vítěz, Jaromír Šiša, vyhrál před Dankou Štoflovou o jeden jediný hlas!

13.6.2023 v 9:28 | Karma článku: 34.58 | Přečteno: 8475 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 19.73 | Přečteno: 304 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 508 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 464 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2304 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
Počet článků 758 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 7523

Adminy blogu jsou Patrik Banga, Tereza Janků, Helena Skočová a Veronika Krátká. Pokud chcete komukoli z nich napsat, adresa je vždy: jmeno.prijmeni@idnes.cz. Nebo pište na společnou adresu admin.blog@idnes.cz.

Facebook Blog iDnes


 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...