Blog Info

Blogeři četli ve Švandově divadle ukázky ze svých knih

18. 04. 2011 11:07:13
Až z malajsijského Kuala Lumpuru dorazila do pražského Švandova divadla na autorské čtení blogerů iDNES.cz spisovatelka Iva Pekárková. O něco kratší cestu absolvoval Ladislav Větvička - ten dosedl k mikrofonu dvě hodiny nato, co ho na Ruzyni vysadilo letadlo z Gruzie. Spolu s Pekárkovou a Větvičkou četlo ukázky ze svých knížek dalších osm blogerek a blogerů.

"Já jsem sem z toho Kuala Lumpuru přilétla opravdu hlavně kvůli vám," svěřila se Iva Pekárková a dodala, že díky blogům vydala dvě knihy, které by jinak nejspíš nenapsala. "Blogy mě nutí psát, moje přirozená lenost mi totiž velí opak," vysvětlila na kameru iDNES.tv, než usedla k mikrofonu.

Kromě ní a zmíněného, ostravštinou píšícího Ladislava Větvičky četli na jevišti klubové scény Švandova divadla ukázky ze svých knížek blogerky roku Renata Francová (2009) a Klára Mandausová (2010), Tereza Boehmová a Dana Emingerová, dámskou sekci pak doplnili pánové Vlastimil Fürst, Pavel Renčín, Miroslav Václavek a David Hrbek.


Připraveni? První pětice autorů při čekání na start.

Začali jsme písní, mikrofon uprostřed podia zatím zůstal osiřelý.

Hrála a zívala kytaristka a zpěvačka Tereza Švecová. Doprovázel ji Daniel Švec. Tereza nejen že krásně zpívá, ale také je manažerkou kapely Čechomor. I ona byla ještě před několika dny s Čechomorem na druhém konci světa. Koncertovali totiž v Austrálii.

První účinkující. David Hrbek četl ze své půvabné knihy Dvacet zářících drahokamů.

Dana Emingerová napsala knih více, pro diváky ve Švandově divadle si ale připravila ukázku z knihy teprve chystané - z knihy povídání s Arnoštem Lustigem. Jejího vydání se Arnošt Lustig žel nedožil, leč knihu s Danou stihl takřka dokončit. Kniha vyjde letos.

Stylové prostory Studia Švandova divadla ve skutečnosti působí velice příjemně a vlídně. Vpravo vystavené knížky vystupujících autorů.

Klára Mandausová napsala příběh manželských věrníků a nevěrníků s názvem Slunečnice. "Jsem strašně nervózní," svěřila se publiku. Na jejím výkonu to ale nebylo znát, byl perfektní.

Honza Dvořák z Blog iDNES.cz večerem své hosty provedl. Právě zpovídá muzikanty na téma: jak bylo na odvrácené straně zeměkoule.


Ladislav Větvička čili Větva. Co dodat? Uvolněně vtipný jako vždy. Měl s sebou obě své knížky: Ostravaci sobě i Mamulovy děti.

Takhle nás viděli diváci.

První polovinu zakončil český Robert Fulghum, Vlastimil Fürst. Jeho fejetony v knize Pastorův blog vedou k zamyšlení, přitom čtenář nemá pocit, že ho autor mentoruje.

Kdo chce, může si knihy o přestávce také koupit.

Druhá polovina startovala razantně. Iva Pekárková kromě čtení vysvětluje název svojí už druhé knihy blogů. Pokud se vám zdá, že na obálce čtete: Málo černý Varlata, pak čtete správně. Je to ale jinak, než si možná myslíte. Přídavné jméno je ve spisovném tvaru a jméno je v prvním pádě jednotného čísla. Varlata je totiž přezdívka.

Mirek Václavek přivezl na autorské čtení svoje Člunky - povídky ze Sudet o Sudetech a lidech, kteří tam žili a žijí a žili a nežijí.

Co zažívá žena na mateřské, když jejího malého potomka postihuje jedna katastrofa za druhou? Název knihy, z níž četla její autorka Tereza Boehmová, vypovídá více než jasně: Matka z cukru a oceli.

Na blogu vznikl už i celý román, napsal ho ve spolupráci se čtenáři a diskutéry Pavel Renčín. A ještě název: Labyrint. Autor se v něm spolu se svými hrdiny do pražského podzemí.

A jdeme do finále. Renata Francová, jejíž povídky donutí k pláči skoro každého. Jsou to ale slzy smíchu, jimiž kropíte své okolí, když čtete Renatinu knížku Jsem blbá, trapná a nesportovní! Prostě jenom ženská!

Kompletní sestava účinkujících. Zleva v první řadě: David Hrbek, Tereza Boehmová, Ladislav Větvička, Vlastimil Fürst a Dana Emingerová, nad nimi stojí (pro změnu zprava) Iva Pekárková, Miroslav Václavek, Pavel Renčín, Renata Francová, Klára Mandausová a Honza Dvořák.

Více se o jednotlivých autorech dočtete tady.


Další fotky z autorského čtení najdete zde. Podívejte se, stojí za to!
Fotil Radek Mikuláš.

-red-

Autor: Blog Info | karma: 16.57 | přečteno: 4887 ×
Poslední články autora