Jsem bohyně v teplácích od Armaniho, říká Zuzana Hubeňáková

15. 06. 2017 11:19:53
Je těžké položit Zuzaně Hubeňákové zcela originální otázku, protože na sebe čtenářům blogů iDNES.cz již téměř vše prozradila. A dříve nepoznaná zákoutí svého života a duše nyní prozrazuje ve své nové knize.
Bohyně na křtu

Mám pocit, že pokud se ohlédneme do nedávné minulosti, vše podstatné o vás bylo již řečeno. Je vůbec něco, co na sebe ještě můžete a chcete prozradit?

Možná vás to překvapí, ale já si naopak dávám pozor na to, aby o mně téměř nic doopravdy podstatného řečeno nebylo. Příběhy, o které se se čtenáři dělím, jsou výhradně texty určené pro pobavení. Nejedná se o dokumentární seriál ze života Hubeňákových. Některé z nich jsou skutečností jen inspirované, některé se doopravdy staly, míru pravdivosti však nechávám na posouzení čtenářům. Že jste to vy, prozradím něco opravdu osobního - jsem ráda, že jsem si nevzala Pištu Hufnágla.

Je Zuzana Hubeňáková stále tou stejnou Zuzanou Hubeňákovou, jakou byla v okamžiku, kdy publikovala svůj první blog?

Není, ta nová Zuzana je zaměstnaná a v neustálém boji o chvilku času na psaní. Produktivita tak šla bohužel dramaticky dolů. O to přísnější jsem na sebe co do vlastního pocitu „kvality“ textu. Nová Zuzana dostala navíc příležitost publikovat občas v tištěných novinách, takže se jí splnil dětský sen. Nová Zuzana je míň vyděšená, v psaní malinko sebevědomější, v pase malinko širší a hrdá na to, že to dotáhla až na reklamu na igelitkách.

Čím je pro vás psaní? Je to více výplň volného času, nebo určitý způsob ventilace vnitřního napětí a potřeby se vyslovit?

Psaní je pro mě čistá radost z pobavení ostatních. Psychoanalýzu provádím nad skleničkou vína s kamarádkami, a jelikož jsou moje kamarádky výborné psychoanalytičky, obvykle se dříve nebo později dostaneme k tomu, že se vlastně máme výtečně. Tedy minimálně jsme se měly dobře až do druhého dne po nápadu objednat si další dávku psychofarmak v lahvi.

Píšu, protože mám pocit, že to lidi s podobným smyslem pro humor baví číst. Jsem takový šašek počmáraný.

Jak na vaše texty reaguje váš manžel, respektive širší rodina? Dáváte jim je číst ještě před tím, než je publikujete?

Většinu textů dávám manželovi číst před uveřejněním. Reaguje obdivným „Hm, dobrý, co bude k večeři?“. Zatím neměl potřebu se proti žádnému textu vymezit. Kdyby se vymezit chtěl, tak by samozřejmě mohl. On ale nechce, protože má důvodnou obavu, že po vymezení by mohlo dojít k omezení některých aktivit. Když jsem v depresi, tak například podstatně hůř vařím. A to vařím blbě i veselá.

Rodina má radost, že si hraju a nezlobím. Všichni kamarádi, známí, spolucestující, ba i náhodní kolemjdoucí, kteří se připletou do cesty některým členkám mé rodiny, si vyslechnou, že dcera/vnučka/sestra je SPISOVATELKA!!! Nechápu sice, proč nikomu necpou, že jsem taky ÚVĚROVÁ SPECIALISTKA!!!, ale hrotit to nebudu.

Existuje nějaké téma, které je vám nepříjemné a kterému se ve svých textech systematicky vyhýbáte? Funguje u vás autocenzura?

Ano, takových témat je několik. Obecně je to cokoliv, co by někoho zranilo, rozzuřilo nebo jinak nepříjemně poznamenalo. Proto například nepíšu svoje recepty.

Autocenzuru mám čím dál silnější. Za chvilku možná nebudu psát vůbec, protože se zmítám mezi pocitem, že nemám právo cizím lidem cpát nějaké svoje osobní historky, a jakýmsi pocitem zodpovědnosti vůči lidem, kteří mi píší, ať koukám psát víc.

Přemýšlíte při psaní o tom, jaké emoce váš text ve čtenáři vyvolá a modifikujete jej s ohledem na to?

Nemám úplně dobrý odhad na to, co bude hit. Občas mě překvapí, že se čtenářům líbí text, u kterého jsem váhala, zda ho vůbec publikovat. Co se týče emocí, které bych ráda vyvolala, jsem velmi nenáročná. Smějte se, uvolněte se, nic neřešte, nepřepínejte – to je nejlepší odměna za energii, kterou psaní věnuju.

Ukázka

Propásli jste soutěž o Postřehy teplákové bohyně? Podívejte se, co vám uteklo: krátkou ukázku z poslední knížky Zuzany Hubeňákové najdete TADY.

Jak vlastně vypadá váš běžný den a kdy se obvykle dostanete ke psaní?

Můj běžný den začíná v 6:20 nenáviděním budíku. Pak se přes sérii povinných úkonů dostávám k rozvážení dětí do vzdělávacích ústavů. Kolem osmé si jedu odpočinout do práce. Odpoledne posbírám děti a odvezu je domů. Pak následuje fáze krmení, kdy lopatou hážu potraviny směrem k otevřeným zobáčkům. Mezi sousty se pokouším z dětí vychovat kvalitní jedince, v čemž mi pomáhá jejich kvalitní otec. Mezi jednotlivými hody lopatou hážu prádlo do pračky, poté na sušák. Tou samou lopatou pak odhazuji nepořádek pod skříně. Závěrem dne pak hážu tělo na postel a usínám. Mezitím se pokouším provozovat trochu sportu, malinko si číst a tu a tam někoho vidět. Celé je to napínavý adrenalinový boj s hodinami završený pocitem, že nuda je hrozně sexy věc.

Pro psaní potřebuji ticho, píšu tedy jen v dny, kdy nemusím do práce (pracuji na poloviční úvazek, takže půl týdne pracuji za stávající týden, druhou půlku za týden, kdy bylo některé z dětí nemocné), děti jsou zdravé a v ústavech, je uklizeno, navařeno, nakoupeno, zahrada obstarána, všichni na svých místech a spokojení, chce se mi psát a mám inspiraci.

article_photo

Když vás napadne úžasná myšlenka či replika, děláte si poznámky hned?

Ano, musela jsem s tím začít, protože mě moje paměť drží v roztomilém napětí a zanechává jen zmínku o tom, že mě něco úžasného napadlo. Co to bylo, odmítá říct.

Hned v úvodu své nové knihy popisujete, jak jste se stala „teplákovou bohyní“. Vám samotné se líbí ženy v teplákách? Muži v teplákách? A jaké vlastně jsou vaše tepláky, vytahané a ošuntělé? Jsou z nedalekého vietnamského krámku, nebo ze značkového obchodu?

Díky mému bratrovi, který miluje módu a nakupování, mám jedny tepláky od Armaniho. Považte! Někdo je schopen jít do obchodu značky Armani a koupit tam tepláky! Přísahám, že to je pravda. Jsem tedy tepláková bohyně na úrovni. To je potřeba říct. Jak vidíte, i tepláky mohou mít jistou noblesu. Není tedy čeho se bát, dámy a pánové! Tepláky do každé rodiny!

Autor: Blog Info | čtvrtek 15.6.2017 11:19 | karma článku: 27.85 | přečteno: 5438x

Další články blogera

Blog Info

Soutěž hlasujících: Kdo se letos může těšit na cenu?

Jako každý rok nesoutěžili jen blogeři, soutěžili jste i vy - čtenáři a hlasující. Na koho se usmálo štěstí a může se těšit na knižní ceny od partnera ankety Bloger roku?

23.6.2023 v 10:59 | Karma článku: 8.87 | Přečteno: 431 | Diskuse

Blog Info

Fotovideoblog: Jak se předávaly ceny Bloger roku 2022

Ani letos jsme nemohli a nechtěli vynechat tradiční blogerský sraz. Sešli jsme se tentokrát v restauraci Žebeerková Kozlovna na pražském Smíchově. Kdo byl hvězdou večera a kdo získal letošní Cenu redakce? Podívejte se!

22.6.2023 v 7:50 | Karma článku: 17.78 | Přečteno: 1581 | Diskuse

Blog Info

Dohlasováno! Blogerkou roku Šichtařová. Vypravěčem roku se stal Jaromír Šiša!

Víc než šest tisíc hlasů, drtivé vítězství favoritů i drama do posledních vteřin v nové kategorii Vypravěč roku. Její vítěz, Jaromír Šiša, vyhrál před Dankou Štoflovou o jeden jediný hlas!

13.6.2023 v 9:28 | Karma článku: 34.58 | Přečteno: 8462 | Diskuse

Blog Info

Vyhlášení Blogera roku 2022: Pozvánka

Milé kolegyně, milí kolegové, i letos je nám ctí a potěšením pozvat vás na vyhlášení vítězů a předávání cen ankety Bloger roku 2022...

7.6.2023 v 9:09 | Karma článku: 7.83 | Přečteno: 920 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Helena Vlachová

Můj syn

Vždy jsem si přála mít tři syny. Jenže člověk míní a Osud mění. Nakonec zůstalo jen při jednom synovi.

19.3.2024 v 6:37 | Karma článku: 9.66 | Přečteno: 223 | Diskuse

Olga Medová

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné... lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka...Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

18.3.2024 v 23:55 | Karma článku: 7.72 | Přečteno: 85 | Diskuse

Pavel Nitka

Jaký to je milý dědeček aneb Stářím moudrost nezískáš...

Vždyť určitě celý život pracoval, staral se o své blízké, jedl jen kvalitní potraviny a nikdy na veřejnosti nemluvil sprostě. Dokonce i mouchám vyrobil ve své dílně krmítko...

18.3.2024 v 19:20 | Karma článku: 9.72 | Přečteno: 365 | Diskuse

Ján Chomík

U kaderníka

Márne sa snažím spomenúť si, kedy som bol prvýkrát u kaderníka. Je to však pravdepodobne jedna z tých spomienok, ktorú moja pamäť už definitívne pochovala.

18.3.2024 v 18:37 | Karma článku: 6.95 | Přečteno: 101 | Diskuse

Josef Ulman

Ja ně prarassijskij...!

Včera jsem na jednom fóru dostal tip na video nechvalně proslulého Petra Hájka, ve kterém dělá rozhovor s Jindřichem Rajchlem.

18.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 21.46 | Přečteno: 571 | Diskuse
Počet článků 757 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 7526

Adminy blogu jsou Patrik Banga, Tereza Janků, Helena Skočová a Veronika Krátká. Pokud chcete komukoli z nich napsat, adresa je vždy: jmeno.prijmeni@idnes.cz. Nebo pište na společnou adresu admin.blog@idnes.cz.

Facebook Blog iDnes


 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...