Proč jsme zrušili blog Lucie Provazníkové?

Protože se v mediálním prostoru objevilo množství spekulací, a dokonce lží ohledně zrušeného blogu Lucie Provazníkové, rozhodli jsme se vyjádřit své stanovisko prostřednictvím samostatného blogu.

Přestože si myslíme, že odchod každého jednotlivého blogera nemůže být předmětem samostatného infoblogu, a přestože jsme již věc vysvětlovali v diskusích a odpověděli na mnoho soukromých dotazů, rozhodli jsme se tentokrát zareagovat.

 

Otázky, které nám kladete, jsou nejčastěji tyto:

- Opravdu jste zrušili blog Lucie Provazníkové?

- Byl příčinou zrušení blogu fakt, že psala o kauze "Ortel vs. Radek Banga"?

- Stojí za zrušením fakt, že vedoucím blogů je Patrik Banga, bratr Radka Bangy?

 

Zde je naše vysvětlení:

 

- Ano, opravdu jsme blog paní Provazníkové zcela zrušili.

- Příčinou zrušení nebylo téma jejího posledního článku.

- Zrušení blogu jsme odhlasovali, jak to v podobných případech děláme vždycky. Hlas všech administrátorů má stejnou váhu.

Na blozích iDNES.cz od jejich samotného spuštění v roce 2007 platí kodex blogera. Je to v podstatě smlouva, kterou uzavíráme s blogery - my poskytujeme prostor, čtenáře, ale také značku iDNES.cz. Na oplátku si prostřednictvím kodexu vymiňujeme, že některé věci na blogu mít nechceme, z hlediska odpovědnosti provozovatele blogů ani nemůžeme. Je to například reklama, politická propagace, explicitní popis sexu, ale také třeba šíření nenávisti a další věci, které jasně v pravidlech definujeme. Kodex je veřejný, předem všem známý a každý se může svobodně rozhodnout, zda je ochotný jej dodržovat, nebo ne. Ale v případě, že se registruje a blog používá, k jeho dodržování se zavazuje. A my trváme a z povahy našeho povolání a odpovědnosti MUSÍME trvat na jeho dodržování.

V opačném případě máme v kodexu systém sankcí, jak postupovat. Ty se pohybují od stažení blogu na soukromý blog autora. (V těchto případech upozorníme blogera; pokud odstraní pasáž, kvůli které jsme článek stáhli, obvykle text vracíme na hlavní stranu.) Přes vyřazení blogu z titulní strany, až po deaktivaci blogu - a to v případě závažného nebo opakovaného porušení kodexu blogera. K tomuto (ani k předchozímu bodu) kroku nepřistupujeme, pokud blogera nevarujeme a nesnažíme se dohodnout na dodržování pravidel. 

 

 

K tomu došlo právě v případě paní Provazníkové. Pro porušení kodexu jsme jí stáhli několik článků. Již 18. 1. tohoto roku jsme ji ale zcela jasně upozornili, že další porušení kodexu může vést ke stažení blogu z titulní strany. Paní Provazníková svým posledním článkem znovu porušila stejný bod kodexu, protože toto porušení považujeme za závažné a protože všechny metody, jak se s ní na dodržování pravidel domluvit, selhaly, její blog jsme se nakonec rozhodli zcela uzavřít. 

 

V čem konkrétně paní Provazníková porušila kodex blogera? Citujeme pasáže z jejího posledního blogu:

1) "Jak už vzdělaní, moudří lidé ví, každý správný muslim je vrah – zkrátka proto, že vrahem byl zvrhlík Mohamed a jeho život je pro každého muslima následováníhodným příkladem."

"Lidem se asi zkrátka česká kotlina libí a nechtějí, aby to byla kotlina černá a zaodpadkovaná."

Těmito výroky porušila bod kodexu, který stanoví: Bloger nesmí propagovat ani vyjadřovat rasovou, národnostní, náboženskou ani jinou nesnášenlivost vůči jednotlivcům či skupinám osob, obzvlášť pak vůči menšinám.

 

2) "Problém není Ortel. Problém je státní aparát, síť parazitujících neziskovek, které se svou činností stále více vzdalují od zájmů většinové společnosti, zatímco podporují menšiny, které se mnohdy o stát žádným způsobem nezasloužily. Problémem jsou již výše zmínění komedianti s IQ brambory a hloupí lidé, kteří chtějí za každou cenu rozvracet stabilní, staletími ověřený společenský řád"

Viz kodex blogera: (Na titulní straně nemohou být) texty, obrázky či videa, které obsahují urážky konkrétních osob.

 

3) Na titulní straně také nemohou být: texty obsahující vulgarismy (zvláště v titulku a perexu), pokud není vulgarismus ojedinělý a nevyhnutelný pro celistvost textu.

 

Vulgarity blog paní Provazníkové obsahoval. Byli a jsme si vědomi (a také jsme o tom paní Provazníkovou informovali), že velká část z vulgárního textu je citací textu Radka Bangy, přesto takový text nemůže být na titulní straně blogů iDNES.cz. Pokud by se jednalo o jakoukoliv citaci vulgárního textu ve stejném rozsahu, postup by byl stejný. (Tento bod kodexu také nebyl hlavním důvodem pro zrušení blogu paní Provazníkové.)

Lucie Provazníková porušila kodex blogera opakovaně. Proto jsme její blog po několika varováních zrušili. Těžko bychom vysvětlovali, proč jsme vyřadili jiné blogery, a paní Provazníkovou ne. Kdybychom to totiž neudělali, byli bychom zase terčem kritiky za to, že někdo může opakovaně a stále dokola porušovat pravidla a někdo ne. 

Spekulace, které se objevily v některých médiích, že za věcí stojí osobní zájmy, považujeme za absurdní, stejně jako spekulace ohledně jiných blogů, a proto na ně nechceme reagovat.

Admini blogu iDNES.cz

 

Rozumíme tomu, že blogeři budou chtít na tento text reagovat. Slušné reakce nebudeme stahovat do rubriky Hydepark, protože téma v této chvíli již přesahuje chod blogu.

 

Autor: Blog Info | čtvrtek 1.12.2016 14:01 | karma článku: 42,42 | přečteno: 35446x
  • Další články autora

Blog Info

A já blbec nechtěl radar v Brdech...

24.2.2022 v 9:43 | Karma: 27,47
  • Počet článků 758
  • Celková karma 24,95
  • Průměrná čtenost 7571x
Adminy blogu jsou Patrik Banga, Tereza Janků, Helena Skočová a Veronika Krátká. Pokud chcete komukoli z nich napsat, adresa je vždy: jmeno.prijmeni@idnes.cz. Nebo pište na společnou adresu admin.blog@idnes.cz.