Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Letní běh: profil běžkyně Veroniky Šimáčkové

V rámci charitativního Letního běhu jsme vám slíbili rozhovory s běžci-blogery a běžkyněmi-blogerkami, kteří se již zapojili. Zde je první z nich.

Trenérka a blogerka Veronika Šimáčková vymyslela ve spolupráci s Nadací Naše dítě charitativní běžecký projekt, kdy se v červenci a v srpnu běhá pro 5 letého autistického Filípka, který potřebuje asistenčního pejska, jehož výcvik stojí 230 000 Kč.

Veroniko, řekneš čtenářům, jak a kdy se zrodila myšlenka běžeckou výzvu uspořádat?
Vše vzniklo loni v únoru. Můj blog o běhání je postavený na měsíčních běžeckých výzvách a já jsem původně chtěla hlavně povzbudit celé rodiny k běhu. Pak ale přišel email z Nadace Naše dítě, jestli bych nevymyslela nějakou výzvu pro děti s charitativním podtextem. Do měsíce jsem měla koncept na stole a tím to začalo. Vím, že nyní koncept výzvy “urči si, kolik korun věnuješ za 1 svůj uběhnutý kilometr” vypadá strašně fádně, protože podobných výzev jsou na internetu mraky, ale myslím, že tehdy jsem byla jedna z prvních. Jsem ráda, že se toho tolik lidí chytlo, jelikož pomoci není nikdy dost.

Co ti tento projekt přináší a co si od něj slibuješ?
Mně osobně nepřináší nic hmotného, pokud by se na to někdo ptal. Ale přináší mi dobrý pocit, že můžu tímhle způsobem pomoct někomu, kdo to potřebuje.

Kolik letos doufáš, že se zapojí ideálně lidí?
Loni se zapojilo kolem 200 lidí, tak letos, jelikož potřebujeme vybrat více než dvojnásobnou částku, doufám, že to bude třeba i dvojnásobek :-)

Mohla bys nám pro představu říct, jak přesně vypadal loňský ročník a kolik se vybralo?
Loňský ročník byl, jak to říct….”dost punkovej” - žádný marketing, žádné zapojení lidí kolem, nic. Jen sdílení po sociálních sítích a i přes to se vybralo neuvěřitelných 110.000 Kč. Ale bylo to super. Výzvu jsme zakončili dětským sportovním závodem na Ladronkafestu, kde jsme předali Nadaci symbolický šek, stejně jako tomu bude letos.

V čem je letošní výzva jiná?
Těch změn moc není. Jsem zastáncem toho, že to, co funguje, se nemá měnit. Ale k několika změnám přeci jen došlo. Tou první je, že letos se už předem ví, na co peníze půjdou. Společně s Nadací Naše dítě jsme vybrali 5 letého autistického chlapce, který by rád měl svého asistenčního pejska. Pejsek už je ve výcviku a právě na přelomu srpna a září by mu měl být předán. A druhou změnou je právě ten marketing kolem, který se snažím nepodcenit. Snažím se oslovit co největší množství lidí, kteří by nám pomohli jak se šířením projektu, tak samozřejmě i ty, kteří se zapojí.

Přejděme teď od výzvy na chvíli k tobě, proč tě běh tolik přitahuje a jaké jsou tvé největší běžecké úspěchy:
Nominace na letní olympiádu v Riu :-D..... Ne, já nevím, jestli se v mém případě dá mluvit o úspěších. Ale běh mě moc baví a loni jsem se zúčastnila MS ve Spartan Race. Bylo to v Americe ve slavné Squaw Valley a pak je to spíš na úrovni vlastních osobáčků. Letos už žádné velké cíle nemám. Já mám letos splněno: v květnu jsem uběhla svůj první maraton, na který jsem trénovala. Takže teď už běhám zase jenom pro radost :-)

Chceme, aby se k nám i třeba na jeden jediný kilometr přidali blogeři i čtenáři - třeba i ti, kteří nikdy neběželi. Co bys tedy poradila úplnému začátečníkovi? 
Když jsem před 6 lety začínala běhat já, nasadila jsem tepláky, zavázala tkaničky u sportovních bot, zapnula Runkeeper a běžela. Dneska je "každej stylovej", takže nejdřív řeší boty s vhodnou tlumivou vrstvou, pak, aby mu ty boty ladily s oblečením, vybere tu nej běžeckou aplikaci a teprve potom vyběhne, aby po pár metrech zjistil, že se ani zdaleka nepodobá těm krásným lidem z plakátů a tak to raději po pár výbězích zabalí. Moje jediná rada tedy zní: vydržte. On ten slastný pocit z uběhnutých kilometrů přijde, ale nebude to hned...

Jaké vybavení je podle tebe pro začátečníka nejlepší?
Vím, že si teď budu trochu odporovat, ale pokud by měla být jediná věc, do které bych v začátku poradila investovat, tak jsou boty. Většina začátečníků běžců jsou lidé, kteří chtějí zhubnout. Takže za mě 100% boty. To kolem si člověk stejně časem koupí, ale na tomhle se nevyplatí šetřit.

Co pro tebe běh v životě znamená?
Mně běh čistí hlavu. Podnikám a sedím až 16 hodin u počítače nebo lítám po schůzkách. Někdy je ta neustálá komunikace s lidmi opravdu "záživná" a tak někde musím upustit páru. A tu si upouštím právě během. Člověk má čas přemýšlet a uklidnit se.

Bylo to tak vždy nebo se tvůj vztah ke běhání formoval časem?
Běhání nebyla láska na první pohled. Musela jsem k němu dospět. Pravdou je, že sport mě provázel celý život. Hrála jsem tenis, cvičila jako 90% holek aerobik, dělala chvíli box, pak přišla éra posilovny, spinningu a pak teprve přišel běh. Je to cca 6 let, z toho 4 roky tedy víc a smysluplně.

Umíš si představit, že bys běhat nemohla?
V tuhle chvíli ne. I když samozřejmě už nechci běhat v takové intenzitě jako jsem běhala poslední dva roky. Chci zase mít ten pocit radosti, že můžu vyběhnout jen tak. Ono to totiž poslední rok sklouzlo k velmi cílenému tréninku a přišla jsem časem na to, že mě to takhle nebaví. Radost byla fuč, i když vidět výsledky bylo super.

Kolik kilometrů odhaduješ, že tak za léto pro Filípka naběháš?
Pokud nenastanou nějaké komplikace, tak si myslím, že bych mohla naběhat tak 350 - 400 km. Hodně bude záležet, jak budeme o prázdninách cestovat.

Pro tebe je tahle otázka zbytečná, ale budu ji pokládát všem běžcům. Tak spíše z legrace, už ses zaregistrovala

:-) A díky moc všem, co se přidali a doufám, že ještě přidají.

Rozhovor připravila: Tereza Boehmová

Více o výzvě a jejích pravidlech si mužete přečíst v článku:
Letní běh a soutěž blogu iDNES.cz o nejlepší „běžeckou“ povídku

 

Autor: Blog Info | čtvrtek 9.6.2016 9:07 | karma článku: 17,37 | přečteno: 475x
  • Další články autora

Blog Info

Blogy prošly zásadní změnou, podívejte se jakou

Blogy na iDNES.cz budou mít zanedlouho sedmnácté narozeniny. A protože sedmnáct let je v prostředí internetu téměř dospělost, nastal čas změny. A když změna, tak zásadní. Vše se zjednoduší a zpřehlední.

25.3.2024 v 9:59 | Karma: 25,08 | Přečteno: 9042x | Diskuse| Ostatní

Blog Info

Soutěž hlasujících: Kdo se letos může těšit na cenu?

Jako každý rok nesoutěžili jen blogeři, soutěžili jste i vy - čtenáři a hlasující. Na koho se usmálo štěstí a může se těšit na knižní ceny od partnera ankety Bloger roku?

23.6.2023 v 10:59 | Karma: 8,87 | Přečteno: 554x | Diskuse| Ostatní

Blog Info

Fotovideoblog: Jak se předávaly ceny Bloger roku 2022

Ani letos jsme nemohli a nechtěli vynechat tradiční blogerský sraz. Sešli jsme se tentokrát v restauraci Žebeerková Kozlovna na pražském Smíchově. Kdo byl hvězdou večera a kdo získal letošní Cenu redakce? Podívejte se!

22.6.2023 v 7:50 | Karma: 17,78 | Přečteno: 1730x | Diskuse| Ostatní

Blog Info

Dohlasováno! Blogerkou roku Šichtařová. Vypravěčem roku se stal Jaromír Šiša!

Víc než šest tisíc hlasů, drtivé vítězství favoritů i drama do posledních vteřin v nové kategorii Vypravěč roku. Její vítěz, Jaromír Šiša, vyhrál před Dankou Štoflovou o jeden jediný hlas!

13.6.2023 v 9:28 | Karma: 34,64 | Přečteno: 8597x | Diskuse| Ostatní

Blog Info

Vyhlášení Blogera roku 2022: Pozvánka

Milé kolegyně, milí kolegové, i letos je nám ctí a potěšením pozvat vás na vyhlášení vítězů a předávání cen ankety Bloger roku 2022...

7.6.2023 v 9:09 | Karma: 7,83 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 758
  • Celková karma 25,08
  • Průměrná čtenost 7571x
Adminy blogu jsou Patrik Banga, Tereza Janků, Helena Skočová a Veronika Krátká. Pokud chcete komukoli z nich napsat, adresa je vždy: jmeno.prijmeni@idnes.cz. Nebo pište na společnou adresu admin.blog@idnes.cz.

Průměrný počet aktivních příjemců služby v EU podle čl. 24 odst. 2 nařízení 2022/2065/EU za období 1.7.2023 až 31.12.2023 činí 1942019.