Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pořád cítím vůni Pedra, říká Karla Šimonovská

Ačkoliv Karla Šimonovská už jedenáct let žije v Itálii, v jejích blozích najdete o poznání víc Prahy a reálií, které se už dají charakterizovat jako historické. A právě z blogů vychází její knížka Zrzavé dětství v socialismu.

"Doba se mění - podle mne k horšímu. Tam, kde bývala zelená prostranství, tam je dnes beton, asfalt či dlažba. Místo křiku a smíchu dětí je teď pod okny slyšet jen hluk aut. A ani ty mezilidské vztahy už nejsou, co bývaly. Jen si vzpomeňte, kdy jste si dali naposledy kafe se sousedkou, kolikrát za rok jste jeli navštívit tetu a jak dlouho už jste nepřespali u rodičů jen tak, jen abyste s nimi strávili víc času."

Právě tak začíná jeden z posledních Karliných blogů. Ale pozor, to není brblání, jak "dřív bejvala tráva zelenější". Pokračujme dál: "V našem domě, na Hlubočepské 2 (Raudnicův dům), bývalo čtrnáct různých bytů. Od malých a vlhkých v přízemí až po krásné a velké byty v prvním patře. V těch velkých bydlely rodiny s dětmi, v těch malých staré babky. I když ony možná zas tak staré nebyly. Tenkrát se nosil šátek na hlavě už v šedesáti, vlasy se moc nebarvily (dělávala se spíš trvalá) a zástěra jim na věku taky neubrala. Kdo ví, kolik jim bylo. Zkrátka pro nás děti to byly staré babky. A šéfovou všech babek byla paní Fedáková, která bydlela v přízemním bytě s okny do hlavní ulice. Věděla vše o všech a své informace (leckdy smyšlené) sdílela s ostatními babkami na našem dvoře. Pokud jsem okolo nich prošla a všechny babky se za mnou otočily, mohla jsem si být jistá, že já či někdo z mé rodiny je v jejich "prádelně" zrovna propírán."
To je ono: najednou jsme zpátky. Přímo tam. Kdo z nás by si nepamatoval "slety" místních drben, bavlněné punčocháče, které se musely neustále popotahovat nahoru a babiččino cukroví? Klíč k úspěchu Karly Šimonovské tkví ve schopnosti vybavit si - a barvitě popsat - detaily. I my si vzpomeneme. Proč ale vzpomíná ona?

"Ten přenos v čase je super. Píšou mi to i holky, co tu knihu četly - že je to přenese do dětství a cítí i ty vůně. Já to mám stejně, když píšu, jsem tam, s mámou  a tátou, cítím vůni Pedra, slyším chrastění céček i vrzání dřevěné houpačky, cítím dokonce i mamčiny ruce. Svým způsobem je to i terapie, vzpomínám až od té doby, co umřela mamka," říká. "Nějak mi to pomáhá, jsem zase s ní. Nikdy jsem nepsala, ale kamarádky mi říkaly, že si pamatuju hrozně věcí, že ony už na to úplně zapomněly a ať to sepíšu. Tak jsem začala psát na Facebook, pak mi někdo poradil, ať si založím blog - no a na blogu se mě furt ptali, jestli mám už někde knihu, že by si ji koupili," popisuje svou cestu.
Se "Zrzavým dětstvím" pak oslovila vydavatele. "Řekl mi, že to vydá jako e-knihu, ale když viděl zájem, tak to vyšlo nejdřív tištěné - tím se mi splnil sen," popisuje - i když sama knížku ještě nečetla. "Přes slzy nevidím na písmenka. Psaní je terapie a čtení je pak pro mě depka. To je bordel, co," směje se.

"Původně jsem tu knížku chtěla pojmenovat Dětství v socialismu, ale ten název už někdo použil. Tak jsme tam dali zrzavé, protože to byl v dětství a mládí můj velkej komplex. Jak jsem mohla, hned jsem se obarvila na blond. A teď, po dvaceti letech, to vidím úplně jinak, tak jak mi jednou říkal Jirka Helekal - měl u nás v Hlubočepích chatu - že jednou za zrzavou budu ráda, že to bude v módě. Prostě bejt pro všechny Pippi se mi líbí až teď, dřív jsem se za to styděla. Jak píše vydavatel, byl to komplex," přiznává.
A vrátila by se? "Čechy jsou můj domov, ale já Itálii miluju, takže doufám, že se nebudu muset vracet. Miluju slunce, teplo, italské jídlo i víno - ovoce a zelenina z trhu voní i v zimě! Miluju tu zeleň tady v Umbrii, i když mi trochu schází moře. Ale to je v Kalábrii u tchyně, tam bych se klidně na důchod přestěhovala... Ještě před pár lety jsem si myslela, že ne, protože se mi to zdálo daleko od ČR, ale čím déle tu jsem, tím víc se mi nechce do Prahy. A pak miluju ty věčně usměvavé lidi a ta stará kamenná městečka. Jsem tu už jedenáct let, ale pořád se tu cítím jak na dovolené. Stačí se projít po Assisi, potkat pár jeptišek a mnichů, zajít do pár kostelů a dát si na náměstí zmrzlinu. Je to tu fakt jinej svět," uzavírá s tím, že její další knížka by měla být právě o stěhování do Itálie a životě v cizině.

Karla Šimonovská

Narodila se v Praze v roce 1973. Ke své nevelké radosti dostala do vínku nejen zrzavé vlasy, ale - protože si její otec přál syna - také jméno Karla, což jí její socialistické dětství vůbec neulehčilo. Právě díky otci (pracoval v barrandovských atelitérech) však mezi její vzpomínky patří i hraní ve filmu - zahrála si třeba i v oblíbené komedii Veselé Vánoce přejí chobotnice (1986). V roce 2005 se přestěhovala do Itálie, kde se v současné době živí hlídáním dětí. Po Zrzavém dětství v socialismu chystá svou druhou knížku, v níž se z šedivé normalizační Prahy přesouvá do Itálie.

Knížku Zrzavé dětství v socialismu lze koupit zde, její elektronickou verzi zde.

 

Autor: Blog Info | středa 10.2.2016 8:09 | karma článku: 23,59 | přečteno: 1945x
  • Další články autora

Blog Info

Blogy prošly zásadní změnou, podívejte se jakou

Blogy na iDNES.cz budou mít zanedlouho sedmnácté narozeniny. A protože sedmnáct let je v prostředí internetu téměř dospělost, nastal čas změny. A když změna, tak zásadní. Vše se zjednoduší a zpřehlední.

25.3.2024 v 9:59 | Karma: 25,08 | Přečteno: 9042x | Diskuse| Ostatní

Blog Info

Soutěž hlasujících: Kdo se letos může těšit na cenu?

Jako každý rok nesoutěžili jen blogeři, soutěžili jste i vy - čtenáři a hlasující. Na koho se usmálo štěstí a může se těšit na knižní ceny od partnera ankety Bloger roku?

23.6.2023 v 10:59 | Karma: 8,87 | Přečteno: 554x | Diskuse| Ostatní

Blog Info

Fotovideoblog: Jak se předávaly ceny Bloger roku 2022

Ani letos jsme nemohli a nechtěli vynechat tradiční blogerský sraz. Sešli jsme se tentokrát v restauraci Žebeerková Kozlovna na pražském Smíchově. Kdo byl hvězdou večera a kdo získal letošní Cenu redakce? Podívejte se!

22.6.2023 v 7:50 | Karma: 17,78 | Přečteno: 1730x | Diskuse| Ostatní

Blog Info

Dohlasováno! Blogerkou roku Šichtařová. Vypravěčem roku se stal Jaromír Šiša!

Víc než šest tisíc hlasů, drtivé vítězství favoritů i drama do posledních vteřin v nové kategorii Vypravěč roku. Její vítěz, Jaromír Šiša, vyhrál před Dankou Štoflovou o jeden jediný hlas!

13.6.2023 v 9:28 | Karma: 34,64 | Přečteno: 8596x | Diskuse| Ostatní

Blog Info

Vyhlášení Blogera roku 2022: Pozvánka

Milé kolegyně, milí kolegové, i letos je nám ctí a potěšením pozvat vás na vyhlášení vítězů a předávání cen ankety Bloger roku 2022...

7.6.2023 v 9:09 | Karma: 7,83 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

  • Počet článků 758
  • Celková karma 25,08
  • Průměrná čtenost 7571x
Adminy blogu jsou Patrik Banga, Tereza Janků, Helena Skočová a Veronika Krátká. Pokud chcete komukoli z nich napsat, adresa je vždy: jmeno.prijmeni@idnes.cz. Nebo pište na společnou adresu admin.blog@idnes.cz.

Průměrný počet aktivních příjemců služby v EU podle čl. 24 odst. 2 nařízení 2022/2065/EU za období 1.7.2023 až 31.12.2023 činí 1942019.