Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

?Všichni se musíme naučit tancovat v dešti, myslí si Janine Pečenková

Studovala scénáristický kurz v New Yorku, vyhrála literární soutěž Blogů iDNES.cz a Víkendu MF DNES Letní povídka 2014, nyní jí vyšla prvotina s názvem Světlo a plánuje další. Janine Pečenková drží stopu neochvějně.

Do soutěže Letní povídka pro Víkend vpadla Janine zostra. Její povídka Okno se nekompromisně prodrala do finále a tam jednoznačně zvítězila. Letos se jako předchozí vítězka stala porotkyní, zároveň pracovala na knize Světlo, která vyšla teď na podzim.

Rozpracovává v ní téma povídky, s níž uspěla v roce 2009 v soutěži na Fanzine.cz. "Je to o dívce s nadpřirozenou schopností, která jí ztěžuje život. Popravdě je ale o každém z nás, protože všichni za svůj život bojujeme s většími nebo menšími překážkami, které musíme překonávat – doslovně naučit se tancovat v dešti. A taky možná někdy přikládáme něčemu až moc velkou váhu. Nakonec se může stát, že přísloví: Dej si pozor, co si přeješ, mohlo by se ti to splnit, skutečně platí," myslí si autorka.

Téma se přihlásilo samo. Před lety ji zaujal dokument o muži, který měl podobnou schopnost jako její hlavní hrdinka. "V tu chvíli mě hned napadlo – jaké to asi je s něčím podobným žít? Byla jsem přesvědčená, že někdo takový musí být už z podstaty empatický a citlivý. V té době jsem poznala člověka, který byl pravým opakem muže z dokumentu – klidný, sebejistý, sebevědomý pragmatik, nevěřící vůbec na nadpřirozeno. Zkusila jsem si představit, jaké by to asi bylo, kdyby se tihle dva lidé setkali a byl to muž a žena," líčí vývoj událostí Janine. Příběh zasadila do Prahy, podle ní jednoho z nejmagičtějších míst; pro poslání hlavní hrdinky Nely jako stvořené.

Světlo

Dar, který se stane prokletím

Janine Pečenková, vydala Brána

Příběh ze současné Prahy, jehož hlavní hrdinka Nela dokáže okamžitě poznat, kdo má brzy zemřít. Netuší, že prokletí, které jí bylo vrozeno, jí brzy změní život. Jak zjišťuje, jedinou šancí zbavit se ho je záchrana jiného člověka. Co když však tím člověkem je kontroverzní muž, který o její záchranu vážně vůbec nestojí, a navíc jí pranic nevěří…? Čas ale běží neúprosně. Podaří se Nele změnit předem daný osud?

V roce 2013 se Janine Pečenková v New Yorku účastnila letního programu na filmové škole NYFA (New York Film Academy) se zaměřením na psaní scénářů. I tady ji Světlo provázelo. "Během dvou měsíců jsme se měli naučit napsat celovečerní scénář. Hned první den jsme se museli společně rozhodnout, o čem bude kdo z nás psát. Z mých témat se všem nejvíc líbilo právě Světlo," vzpomíná Pečenková.

Přečtěte si také tento rozhovor s autorkou.

Scénář psala osm týdnů. Když se vrátila do Česka, zkoušela ho nabídnout k vydání, ale bylo jí řečeno, že scénáře se na rozdíl od New Yorku v Čechách skoro vůbec nevydávají. A že jediná šance na zveřejnění tohoto příběhu je v podobě novely nebo románu. "Tak jsem začala přepisovat," konstatuje autorka.

Novelu Světlo zkoušela posílat různým nakladatelstvím, ale neúspěšně. Až po vítězství v Letní povídce pro Víkend se ozvalo nakladatelství Brána. "Byl to vážně můj šťastný den," svěřuje se. Momentálně zkouší psát pro ČT, pak se uvidí. "Pokud by to nevyšlo, jsem rozhodnutá hned po Vánocích odcestovat do Kalifornie na školu UCLA, kde je program psaní pro televizi s možnou nabídkou práce. Zatím nevím, co vyjde, ale ať tak, nebo tak, vím jistě, že psát chci dál!"

Janine Pečenková Vystudovala Literární akademii v Praze, poté odjela na dva roky do Londýna, kde vystudovala na Kingston University obor Film-making Master, pomáhala při natáčení nízkorozpočtových filmů, ale také pracovala jako au-pair. Po ukončení studia zamířila za oceán na letní scénáristický program New York Film Academy. V současnosti v Praze píše scénář pro projekt Rozsudek (ČT 1) a má rozepsanou další knihu.

 

Ukázka z novely Světlo

Raz dva. Ha ha. Pergl vystoupil. Nechtěl se mačkat. Druhej rozchod v jednom blbym tejdnu. Ne, dneska se v metru s těma cizejma lidma fakt mačkat nechtěl.

Stejně do něj ale naschvál vráželi dál.

Poznala ho hned, jak vešel do vestibulu. Směna jí už dávno skončila, stejně tu ale zůstávala.

Doufala, že přijde.

Hodiny v podchodu  nad jeho hlavou ukazovaly právě 23.30.

Ale to nebylo to hlavní.

Nedostatek jeho světla byl až pobuřující, neviděla skoro žádné.

Tohle se jí ještě nikdy nestalo.

Jako by už teď byl mrtvý.

Musel to být on.

Minul ji se zjevným nezájmem. Nela přestala v rozdávání novin a nejistě ho sledovala.

Bral schody lehce, dvěma kroky naráz a pomalu jí mizel z dohledu.

Václavák. Noc. A mezitím tolik světel. Tady se měli spolu sejít, pomyslel si. Sebejistým pohybem se podíval na hodinky. 23.30. Vlastně teď. Ale je konec. Na to chtěl myslet, ale stejně ho něco rušilo. Ale co?

Podíval se dolů na město. Kolem něj bylo několik párů, držících se, líbajících se, mířících z nočního města domů. Pergl se ušklíbl, pokrčil rameny. Usmál se.

Když se vrátil zpět do podchodu, tak si to uvědomil. Bylo mu dobře. Kde, sakra, se ten dobrej pocit bral?

Pokrčil rameny. Potom vytáhl mobil a nacvičeným grifem smáznul dívčino číslo. Skvělo se mezi dalšími jmény, jmény až příliš mnoha dívek. Zasmál se.

 A pak do ní vrazil.

 

Přečtěte si také:V září vyjde moje Světlo, říká Janine PečenkováNechci se za padesát let ohlédnout a marně v šedi lovit vzpomínky, říká Šárka SudováKdyž je člověk oběť, život nekončí. Může tím obstojně začít, říká Klára BártováNechci být další, co mává pěstičkami, říká Zuzana Hubeňáková

Autor: Blog Info | pátek 18.12.2015 9:25 | karma článku: 12,21 | přečteno: 791x
  • Další články autora

Blog Info

Blogy prošly zásadní změnou, podívejte se jakou

Blogy na iDNES.cz budou mít zanedlouho sedmnácté narozeniny. A protože sedmnáct let je v prostředí internetu téměř dospělost, nastal čas změny. A když změna, tak zásadní. Vše se zjednoduší a zpřehlední.

25.3.2024 v 9:59 | Karma: 25,08 | Přečteno: 9042x | Diskuse| Ostatní

Blog Info

Soutěž hlasujících: Kdo se letos může těšit na cenu?

Jako každý rok nesoutěžili jen blogeři, soutěžili jste i vy - čtenáři a hlasující. Na koho se usmálo štěstí a může se těšit na knižní ceny od partnera ankety Bloger roku?

23.6.2023 v 10:59 | Karma: 8,87 | Přečteno: 554x | Diskuse| Ostatní

Blog Info

Fotovideoblog: Jak se předávaly ceny Bloger roku 2022

Ani letos jsme nemohli a nechtěli vynechat tradiční blogerský sraz. Sešli jsme se tentokrát v restauraci Žebeerková Kozlovna na pražském Smíchově. Kdo byl hvězdou večera a kdo získal letošní Cenu redakce? Podívejte se!

22.6.2023 v 7:50 | Karma: 17,78 | Přečteno: 1730x | Diskuse| Ostatní

Blog Info

Dohlasováno! Blogerkou roku Šichtařová. Vypravěčem roku se stal Jaromír Šiša!

Víc než šest tisíc hlasů, drtivé vítězství favoritů i drama do posledních vteřin v nové kategorii Vypravěč roku. Její vítěz, Jaromír Šiša, vyhrál před Dankou Štoflovou o jeden jediný hlas!

13.6.2023 v 9:28 | Karma: 34,64 | Přečteno: 8597x | Diskuse| Ostatní

Blog Info

Vyhlášení Blogera roku 2022: Pozvánka

Milé kolegyně, milí kolegové, i letos je nám ctí a potěšením pozvat vás na vyhlášení vítězů a předávání cen ankety Bloger roku 2022...

7.6.2023 v 9:09 | Karma: 7,83 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 758
  • Celková karma 25,08
  • Průměrná čtenost 7571x
Adminy blogu jsou Patrik Banga, Tereza Janků, Helena Skočová a Veronika Krátká. Pokud chcete komukoli z nich napsat, adresa je vždy: jmeno.prijmeni@idnes.cz. Nebo pište na společnou adresu admin.blog@idnes.cz.

Průměrný počet aktivních příjemců služby v EU podle čl. 24 odst. 2 nařízení 2022/2065/EU za období 1.7.2023 až 31.12.2023 činí 1942019.