Jak vytvořit článek, jak do něj vložit fotky, internetový odkaz, video etc.

16. 06. 2015 13:13:54
Vytvořit článek je snadné, pravda je ale i to, že se při tom neobejdete bez základní znalosti ovládání internetu a počítače. Pokud ovšem zvládnete e-mail, zvládnete i článek.

Jak napsat nový článek

Technicky článek vytvoříte podle návodu níže, pokud vás zajímá, jak navíc napsat dobrý článek, podívejte se sem. V obou případech nezapomeňte, že článek musí být v souladu s Kodexem blogera. Vždy je lepší psát článek přímo v editoru blogu (včetně formátování), vkládání z wordu dokáže pozlobit. Pokud se vám okno pro psaní zdá moc malé, klikněte na zelenou čtyřšipku v menu nad polem pro psaní. Rázem můžete na psaní využít celou plochu monitoru. Zpět se dostanete stejně.

  • Založení článku Po přihlášení do svého profilu klikněte vlevo nahoře na Nový článek. (Pokud jste už nový článek založili dříve a chcete jen pokračovat v jeho psaní, namísto na Nový článek klikněte na Moje články, tam článek najdete. Jestli ho nevidíte, klikněte na Filtry a tam v kolonce Stav vyberte Koncept.)
  • Titulek Nejdřív vyplňte Nadpis (titulek). Pozor, titulek nesmí být velkými písmeny.
  • Perex Do prvního okna vložte upoutávku na článek. Tato část se zobrazí spolu s titulkem v seznamu článků jak na vašem osobním blogu, tak na hlavní stránce blog.idnes.cz. Text perexu se zobrazí i po rozkliknutí celého článku jako jeho první odstavec. Titulek, perex a perexová fotka jsou velmi důležité, často rozhodují o tom, jestli si čtenář váš článek rozklikne.
  • Text Do druhého okna napište celý zbytek textu (perex sem už nekopírujte, měli byste ho v článku dvakrát).
  • Ukládání V průběhu psaní článek ukládejte kliknutím na tlačítko Uložit koncept. Ukládání by mělo fungovat i automaticky, ale doporučujeme článek tu a tam takto uložit. Při nekvalitním internetovém připojení je dobré si text před kliknutím na Uložit vzít do paměti (CTRL+A, CTRL+C), špatné připojení umí zahodit celou dosud neuloženou práci.
  • Word Pokud text vkládáte z wordu nebo jiného textového editoru, vždy ho do blogu vložte pomocí tlačítka se symbolem word, jinak hrozí, že text bude ve vašem v blogu provádět nepříjemné cviky. Tento postup ale článek připraví o původní formátování, je lepší proto psát článek přímo v administraci blogu a při tom ho formátovat. Pozor, odstavce z Wordu se po vložení do blogu zobrazí s mezerami. Pokud máte mezery (2xENTER) mezi odstavci již ve Wordu, budou v blogu dvojnásobné. Pak je nutno mezery odmazat, článek s velkými mezerami odrazuje čtenáře.
  • Náhled článku Jak bude článek vypadat na webu, můžete zjistit kdykoli, když kliknete pod rozepsaným článkem na tlačítko Náhled článku - nejprve musíte ale článek uložit jako koncept. Pozor! Adresa náhledu článku funguje jen přihlášenému blogerovi. Chcete-li článek sdílet, posílejte výhradně adresu již publikovaného článku, nikoli jeho náhledu.
  • Datum publikace Jakmile máte za to, že článek je hotov, klikněte do pole Datum publikování, vyberte datum a čas a klikněte na tlačítko Hotovo. Publikaci článku můžete naplánovat na libovolný čas do budoucna. Pokud necháte pole pro datum prázdné, článek se zveřejní okamžitě po publikaci.
  • Rubrika Vyberte společnou rubriku (Politika, Kultura, Fotoblog ap.) i svoji osobní rubriku (jak založit svoje rubriky, čtěte zde).
  • Místo publikace Rozhodněte se, zda chcete článek publikovat na hlavní straně blogu (to tak bude asi většinou), nebo jen na svém blogu jako soukromý článek. Soukromý článek se nepočítá do karmy blogera a sám karmu také nemá.
  • Publikace Pak už stačí článek publikovat. Pokud máte datum a čas publikace nastaven do budoucna, objeví se článek na webu až v tomto naplánovaném čase.

To je základ pro vytvoření článku. Články se ale dají různým způsobem zpestřovat, doplňovat. Níže přinášíme několik tipů. Nejprve ale ještě pár důležitých informací.

Dodatečné úpravy článku

Článek můžete kdykoli upravit, mějte ale na paměti, že s textem nesmíte manipulovat. Můžete bez obav opravit chyby a překlepy. Doplnit nové informace nebo dementovat původní tvrzení je samozřejmě také možné a často i žádoucí. V tom případě je ale třeba vysvětlit, jakou změnu jste provedli a proč. Tento požadavek se týká především článků zpravodajských, komentářových či investigativních. Fotoblog z dovolené v Chorvatsku můžete upravovat v podstatě jak se vám zlíbí.

Třicet minut a dost

Jakmile článek zveřejníte, máte 30 minut na to, abyste celý článek mohli smazat nebo měnit jeho status. Po třiceti minutách se většina kolonek pod článkem zamkne. I nadále ale můžete dělat opravy v textu.

Kolik blogů denně je možné zveřejnit?

Na blogu je možné zveřejnit dva články v rozmezí 24 hodin s tím, že mezi každými dvěma články musí být nejméně hodinový rozestup.

Jak vymazat článek, který nechci zveřejnit, a překáží mi v administraci?

V levém sloupci menu administrace klikněte na Moje články a požadovaný článek vyhledejte v seznamu. V pravém sloupci Akce pak klikněte na Odstranit.

Diskuse pod blogy

Jako bloger můžete nejen diskutovat pod svými články, ale také v nich mazat neslušné příspěvky. Prosíme, čiňte tak s rozvahou. Podrobnosti včetně doporučení, jak své diskuse spravovat, si přečtěte tady. Diskuse pod článkem není povinná, zakázat ji lze maximálně do 30 minut po zveřejnění článku.

A teď slíbené možnosti zpestření článků.

Jak vložit do článku hypertextový odkaz

Chcete, aby slovo nebo věta v článku byla hyperlinkovaná, tedy klikatelná na jiné místo na internetu.

  • Myší si označte text (slovo nebo několik slov), ze kterého má vést internetový odkaz
  • Klikněte na tlačítko Odkaz v menu rozepsaného článku
  • Do políčka "URL" zadejte internetovou adresu, kterou jste si předtím zkopírovali do paměti
  • Klikněte na OK - označený text se objeví podtržený. Když na něj čtenář v článku klikne, otevře se mu příslušná stránka, kterou jste do něj vložili.
  • Nikdy nevkládejte do textu celou internetovou adresu. Sice to bude fungovat, ale vypadá to nedůstojně. Pokud je odkazů v článku více, rozbije to text a čtenář prchne (a příště už nepřijde).
  • Obzvlášť efektní je vložit hyperlink do obrázku. Dělá se to identicky, jen místo textu označíte myší obrázek - od druhého bodu výše je postup stejný.

Jak do článku vložit poutací box

Pokud chcete v článku něco zvýraznit, vypíchnout, klikněte na tlačítko Šablona, vyberte jednu ze šablon, vyplňte a uložte. V článku se objeví jako šedý pruh či box. Je třeba vyzkoušet, jsou různé varianty. Boxy článek graficky oživí a pomohou vám čtenáři naservírovat přímo před oči to, co by podle vás neměl přehlédnout. Jinou možností, jak zvýraznit část textu je nástroj s názvem Citace (ikona uvozovek v menu článku). Když na něj kliknete, celý odstavec, v němž máte právě kurzor, se zvýrazní.

Jak do textu přidat obrázky

Obrázky se do článku dají vložit vícero způsoby.

1. Jednotlivé fotky

  • Klasický upload Klikněte na tlačítko Obrázek ve druhém řádku nástrojové lišty a pak zvolte možnost Vložit obrázek.
  • Nastavte v článku kurzor na místo, kam si přejete obrázek vložit. Klikněte na Přidat obrázek. Vyskočí okno, kde vyberete ve vašem počítači požadovanou fotku a nahrajete ji do Knihovny vašich obrázků. (Fotka může mít maximálně 5MB.) Pro vložení fotografie do textu pak klikněte na její zmenšeninu v knihovně obrázků, a potom na zelené tlačítko Pokračovat.
  • V následujícím okně nastavte parametry obrázku. Můžete vložit popisek a jméno autora, tyto informace se v článku objeví pod obrázkem. Můžete je také vynechat. Zvolte velikost a zarovnání obrázku, případně do obrázku můžete vložit hypertextový odkaz (fotka bude v článku klikatelná). Pokud chcete fotku přes celou šířku článku, vyberte šířku 650 pixelů.
  • Upload myší Fotku můžete do knihovny natáhnout i myší. Postup je stejný, jen neklikejte na Přidat obrázek (ikona stromu), ale přetáhněte do stromu obrázek z počítače myší. Další postup je opět stejný. Myší můžete do knihovny přetáhnout i více obrázků najednou jedním tahem myši. To je velmi příjemné a rychlé. Pozor, fotky smějí mít max.5 MB. Z knihovny o článku je ale nutné fotky vkládat po jedné.
  • Texty k fotkám Fotky můžete popsat buď v popiscích (viz výše) před vložením do článku nebo kdykoli potom (poklepáním na fotku se objeví editovatelné okno), nebo psát mezi fotky. V tom případě najeďte myší nad fotku a klikněte na červenou čáru, která se objeví mezi nimi. Funguje jako enter - do vzniklé mezery můžete psát libovolně dlouhý text. Ten se bude formátovat podle toho, jaké jste vybrali při vkládání fotky její zarovnání.

2. Více fotek najednou

Do článku lze vložit jedním klikem více fotek sdílením z fotoalba, například z Rajčete iDNES.cz (další možnosti najdete po kliknutí na tlačítko Další na nástrojové liště). Z Rajčete fotky vložíte takto:

  • Otevřete na Rajčeti album, z něhož chcete fotky vložit do vašeho článku. Klikněte v albu vpravo dole na ikonu HTML (objeví se po najetí myší). Vyberte buď možnost Vložit minialbum nebo Vložit fotky, zkopírujte kód pro sdílení, vraťte se do rozepsaného článku v blogu a vložte kód do pole Vložit jiný mediální obsah (nejprve klikněte na tlačítko Další na nástrojové liště). Po potvrzení se fotky vloží do článku všechny najednou. Nevýhoda - zatím se fotky tímto nástrojem natáhnou do článku jako monoblok, nelze mezi ně psát, ani jim přidat popisky. Pro textově obrazový fotoblog je tedy tento způsob žel zatím nepoužitelný.

3. Galerie

Velice efektní je vložení fotografií do článku v podobě galerie. Fotky se pak dají příjemně prohlížet nad článkem listováním v galerii.

  • Po kliknutí na nápis Obrázek zvolte možnost Vytvořit galerii.
  • Fotografie nahrajte do Knihovny obrázků stejným způsobem, jak je popsáno výše. Pro vytvoření galerie vyberte obrázky v seznamu a potom klikněte na Pokračovat.
  • V následujícím okně vyplňte Název fotogalerie (povinný) a popisek aktuální fotografie (nepovinný). Kapacita popisku žel neumožňuje vložit delší text a mezi fotky vložené celé přímo do článku text nelze psát.
  • Pro přidání další fotografie do právě založené galerie klikněte v pravém dolním rohu na Přidat další fotky. Pokud tlačítko nevidíte, musíte odrolovat celou stránku prohlížeče - obvykle posuvníkem na monitoru zcela vpravo. Totéž platí u tlačítka OK.
  • V pravém horním rohu zvolte způsob zobrazení fotogalerie v článku - můžete vybrat mezi náhledem galerie a celými fotkami.
  • Klikněte na OK a fotogalerie se objeví v článku.

4. Fotoblog

Klasický fotoblog s obrázky přes celou šířku stránky a delšími texty mezi nimi je možno vytvořit jen vkládáním jednotlivých fotografií (bod 1 výše) do těla článku. Mezi ně lze psát libovolně dlouhý text, zároveň je fotky možno opatřit i popisky. Fotoblog lze zpestřit Fotogalerií, kdy lze některé, nebo i všechny fotky z článku zároveň nabídnout k prohlížení i v galerii.

Jak do článku vložit video

  • Klikněte na nápis Video ve druhém řádku nástrojové lišty a vložte kód pro sdílení požadovaného videa. Například na YouTube kód pro sdílení získáte, když pod oknem videopřehrávače kliknete na tlačítko Sdílet a pak na Vložit, kde kód zkopírujete.
  • Pokud chcete publikovat video vlastní výroby, je třeba ho nejprve nahrát na externí server typu YouTube či Vimeo a postupovat, jak je uvedeno v prvním bodě.

Jak do článku vložit mapu

  • Otevřete program Google Maps a zvolte výsek Země, který byste chtěli vložit do svého článku.
  • Vyskočí okno, ve kterém kliknete na jeho první řádek Sdílet nebo Vložit mapu.
  • Vyskočí další okno, v jehož prvním řádku kliknete na možnost Vložení mapy.
  • Vlevo nahoře zvolíte, v jaké velikosti byste chtěli mapu vidět ve svém článku.
  • Kliknete na ikonu ozubeného kolečka, která se nachází na mapě vpravo dole.
  • Zkopírujte kód mapy.
  • Pro vložení mapy do článku najeďte kurzorem na místo, kam chcete mapu umístit a klikněte na nápis Další ve druhém řádku nástrojové lišty.
  • Klikněte na ikonu Google Maps (čtvrtá zleva) a vložte kód.
  • Klikněte na OK a mapa se objeví v článku.

Jak do článku vložit soubor PDF

Někdy se hodí do článku vložit soubor PDF. Přímo to nejde, ale pomoci může třeba Google. Musíte mít gmailový účet a stáhnout si do počítače nástroj s názvem Google drive (ev.Google disk).

  • Otevřete si svůj Google drive.
  • PDF soubor, který chcete vložit do článku, do něj jednoduše natáhněte myší.
  • Když ho máte na Google disku, klikněte na něj pravým tlačítkem myši a vyberte možnost Sdílení. V roletce sdílení vyberte možnost Všichni na internetu mohou najít a zobrazit.
  • Klikněte na Získat odkaz ke sdílení, adresa se vloží do paměti vašeho počítače
  • Vložte adresu (odkaz) do článku podle návodu v bodě Jak vložit do článku hypertextový odkaz.
  • Čtenáři se pak PDF soubor otevře nad článkem a tam si ho může prohlédnout a přečíst.

Jak si oblíbit blogera

Možná si mezi okolními blogery najdete své oblíbence.

  • Hned pod informacemi O autorovi najdete na každém blogovém profilu červené tlačítko Přidej k oblíbeným.
  • Když na něj kliknete, nad tlačítkem vyskočí aktivní hláška Seznam přidaných blogerů.
  • Po kliknutí na ni můžete nastavit periodicitu, s jakou vám budou informace o nových článcích Vašich oblíbených blogerů chodit.
  • Pokud časem zjistíte, že jste blogera přecenili, můžete ho tam také ze svého seznamu vyškrtnout.

S chutí do toho

To je vše, tak s chutí do toho. Ať se vám na iDNES.cz dobře bloguje. Pokud byste měli s něčím problém, neváhejte se na nás obrátit na adrese admin.blog@idnes.cz.

Autor: Blog Info | úterý 16.6.2015 13:13 | karma článku: 23.61 | přečteno: 7508x

Další články blogera

Blog Info

Blogy projdou zásadní změnou, podívejte se jakou

Blogy na iDNES.cz budou mít zanedlouho sedmnácté narozeniny. A protože sedmnáct let je v prostředí internetu téměř dospělost, nastal čas změny. A když změna, tak zásadní. Vše se zjednoduší a zpřehlední.

25.3.2024 v 9:59 | Karma článku: 20.69 | Přečteno: 5228 | Diskuse

Blog Info

Soutěž hlasujících: Kdo se letos může těšit na cenu?

Jako každý rok nesoutěžili jen blogeři, soutěžili jste i vy - čtenáři a hlasující. Na koho se usmálo štěstí a může se těšit na knižní ceny od partnera ankety Bloger roku?

23.6.2023 v 10:59 | Karma článku: 8.87 | Přečteno: 445 | Diskuse

Blog Info

Fotovideoblog: Jak se předávaly ceny Bloger roku 2022

Ani letos jsme nemohli a nechtěli vynechat tradiční blogerský sraz. Sešli jsme se tentokrát v restauraci Žebeerková Kozlovna na pražském Smíchově. Kdo byl hvězdou večera a kdo získal letošní Cenu redakce? Podívejte se!

22.6.2023 v 7:50 | Karma článku: 17.78 | Přečteno: 1592 | Diskuse

Blog Info

Dohlasováno! Blogerkou roku Šichtařová. Vypravěčem roku se stal Jaromír Šiša!

Víc než šest tisíc hlasů, drtivé vítězství favoritů i drama do posledních vteřin v nové kategorii Vypravěč roku. Její vítěz, Jaromír Šiša, vyhrál před Dankou Štoflovou o jeden jediný hlas!

13.6.2023 v 9:28 | Karma článku: 34.58 | Přečteno: 8477 | Diskuse

Další články z rubriky Média

Jaroslav Herda

Psala o strachu voličů Zemana ve svém blogu jinak, než jak napsaly Parlamentní listy.

Pedagožka, spisovatelka, blogerka a mluvčí Společnosti učitelů českého jazyka paní Veronika Valíková Šubová oslovila kováře - redakci Parlamentních listů.

28.3.2024 v 7:22 | Karma článku: 16.68 | Přečteno: 606 |

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3853 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 20.98 | Přečteno: 369 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.56 | Přečteno: 226 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.53 | Přečteno: 796 | Diskuse
Počet článků 758 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 7524

Adminy blogu jsou Patrik Banga, Tereza Janků, Helena Skočová a Veronika Krátká. Pokud chcete komukoli z nich napsat, adresa je vždy: jmeno.prijmeni@idnes.cz. Nebo pište na společnou adresu admin.blog@idnes.cz.

Facebook Blog iDnes


 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...