Blogy v novém kabátě

3. 02. 2015 9:12:14
Blogy na iDNES.cz kráčí českou mediální scénou už osmý rok. Je tedy jasné, že je čas od času třeba provětrat šatník a obléci se do nového. Převlékneme tedy blogy v druhém únorovém týdnu do nového kabátu, a ať je to zgruntu, s kabátem dostanou blogy i nová střeva, čili moderní administrační systém.

Co vás čeká nového

Pro čtenáře blogy budou přehlednější, jednodušší, vzhledově více zapadnou do stylu iDNES.cz. Navigační lišta bude stejně jako na celém iDNES:cz přehlednější, kratší, tlačítka větší, část rubrik bude sdružena pod společné tlačítko. 

blog.jpg

Blogerům nabízíme kompletně nové administrační rozhraní, i nadále ho přebíráme od kolegů ze Sme.sk. Psaní článku bude nyní jednodušší, práce s fotkami komfortnější, což je pro jeden z našich hlavních formátů - fotoblogy - velmi dobrá zpráva.

Opravit drobné chyby bude nyní možné po vydání článku přímo z webu (easy admin). Fotoblogy si budou čtenáři nyní moci prohlížet i ve fotogalerii. Děkujeme všem fotoblogerům, že fotoblogy i přes komplikovanou výrobu tak často a rádi vytvářeli. Jsou jednoznačně ozdobou Blog iDNES.cz. 

Celkově je systém přehlednější a měl by fungovat intuitivně. Zároveň jsme se snažili zachovat všechno dobré, co se osvědčilo a funguje.


Co všechno se změní

Web

Nový design je vzdušnější, modernější, dále ho budeme ještě ladit, jak si vše bude postupně sedat. Všechny články na titulní straně blogů budou mít nově perexovou fotku. Pokud bloger nevloží do perexu foto sám, zobrazí se u článku automaticky jeho vlastní portrét. Stránka tedy bude pestřejší a čtenář si dříve a lépe zapamatuje své oblíbené autory a nepřehlédne jejich nové články. 

Menu na navigační liště je přehlednější, měníme i vyhledávač blogerů. Po kliknutí na tlačítko Blogeři se zobrazí abecední seznam, ve kterém můžete hledat konkrétního autora.

Změní se prezentace VIP blogerů, změna proběhne dvoufázově. V první fázi se budou VIP blogeři zobrazovat jako první po rozkliknutí seznamu blogerů (tlačítko Blogeři na navigační liště), posléze je opět vypíchneme na homepage i s jejich profilovými fotkami. Sekci VIP blogerů budeme oproti dřívějšku obměňovat svižněji. 

Design všech blogů bude jednotný, už nebude možné formátovat články stylem "každý pes, jiná ves". Takové články jsme kvůli tomu nemohli poutat na hlavní straně iDNES.cz, jelikož se nezřídka kvůli použitému formátování (celý článek tučně nebo barevně, pro internet nevhodný font, chybějící odstavce ap.) nedaly pořádně číst. Záleží nám také na tom, aby článek, pokud si ho někdo otevře například z facebooku nebo z e-mailu, na první pohled jasně říkal, že patří do rodiny iDNES.cz. 

Zatím zachováváme různé verze pro stolní počítače a smartphony. 
 

Administrace

Úplne nový administrační systém je přehledný, a jak už řečeno, intuitivní. Je také rychlejší a stabilnější. Už nepřehlédnete nové zprávy od blogerů či administrátorů. Snazší bude i nastavení vašeho blogu. Jistě, každá změna chce svoje, než si na ni člověk zvykne a naučí se s ní pracovat. Ale to za to stojí. Snažili jsme se také zohlednit připomínky, které nám blogeři posílali, když se nový systém objevil na Sme.sk, a proto systém Sme.sk a systém Blog iDNES.cz nebudou zcela totožné. 
 

Už jen jedno přihlášení

Velkou změnou bude to, že už se nebudete muset přihlašovat zvlášť do blogu a zvlášť do diskusí a dalších částí iDNES.cz. Jedno společné přihlášení poslouží pro všechny aktivity blogera na našem serveru. Během nastavovaní jednotného přihlášení bude žel systém nějakou dobu (možná i v řádu dnů) nepřístupný pro nové registrace. 

I nadále si blogeři přes jistou kontroverznost tohoto nástroje budou moci spravovat diskuse pod vlastními články.

Na konci každého článku čtenářům nabídneme více odkazů na zajímavé čtení z různých míst iDNES.cz. Můžete se tak může snadněji dostat na další články blogera i na nejdůležitější zprávy.

Editace v HTML už nebude možná Jedna změna bude pro některé nepříjemná, ale věříme, že ji pochopí: už nebude možno editovat blog v html. Důvody jsou v zásadě dva - v rámci štábní kultury požadavek na jednotný vzhled blogů a v rámci minimalizace bezpečnostních rizik zrušení možnosti vkládat do profilů a článků nejrozličnější html nástroje. V první fázi zůstanou k dispozici oblíbené mapy a počitadla přístupů, později bude jejich výběr zúžen - bude možno vybírat jen ze seznamu povolených nástrojů. Postupně budeme podle zájmu blogerské veřejnosti přidávat další na internetu dostupné nástroje (například ankety). Musí ale projít schválením produkce iDNES.cz.

Změna se bude týkat i profilové fotografie. Dříve bylo možné vkládat libovolné formáty fotografií, včetně fotografií výškových. Kvůli zjednodušení a případnému jednotnému poutání na iDNES.cz jsme se rozhodli použít šířkový formát 4:3. Při nahrání profilové fotografie ořezový nástroj automaticky nastaví správný formát. Možná tedy budou muset někteří blogeři fotku vyměnit a proto budou zpočátku některé profilové fotky poněkud "mimo osu".

Pod fotkou blogera najdete rychlou informaci o tom, jak si bloger stojí u svých čtenářů, tedy jakou má karmu, kolik napsal článků a podobně. Do budoucna chystáme i prezentaci úspěchů blogerů (umístění v anketách, úspěšné články, spolupráce s iDNES.cz). Už nyní můžete u některých blogerů vidět tlačítko Recenzent iDNES.cz, resp. Moje knihy na iDNES.cz. 

Nový systém nabízí lepší textový editor. Pokud články píšete v počítači v textovém editoru a pak je teprve vkládáte do blogu, často při kopírování dosud docházelo k technickým problémům a články se nezobrazovaly korektně. V novém systému by měla většina nejčastějších problémů odpadnout a tím by měli mít všichni usnadněnou práci. Vracíme na nástrojovou lištu také tlačítko Vložit z Wordu, které vkládaný text vyčistí a zamezí chybám. Automatický převod u CTRL+V nefungoval tak, jak jsme si původně slibovali.
 

Easy admin

Easy admin je zcela nový nástroj, který usnadní úpravy článků po zveřejnění. Po zveřejnění budou totiž blogeři moci články upravovat přímo z webu. Budou-li přihlášeni, uvidí u u své fotografie tlačítko "Upravit článek". Datum a čas poslední aktualizace pak budou uvedeny po titulkem článku, tedy i čtenář bude vědět, že se v textu něco změnilo. Čili: čtete svůj článek a najdete překlep? Chcete se podívat, kolik čtenářů dnes článek četlo? Nebo si chcete rychle změnit svůj profil? Kliknete na tlačítko Upravit článek nebo Nastavení (opět musíte být přihlášeni), a je to. Podobně rychle se můžete dostat ke svým statistikám.
 

Fotoblogy

Konečně budeme moci vytvářet fotoblogy na úrovni. S fotkami se bude pracovat snadněji, bude možno vytvářet galerie a ty vkládat do článků. Starý systém byl v tomto směru eufemisticky řečeno těžkopádný, proto mu kolegové ze Sme.sk i na naše četné podněty věnovali hodně energie. Vkládání fotek je nově pohodlné a jednoduché.
 

Je toho víc

Změn a vylepšení je samozřejmě víc, stejně jako věcí, které budeme doplňovat postupně. Čeká nás společně ještě hodně práce. Držme si palce.

Redakce a produkce iDNES.cz

 

Autor: Blog Info | úterý 3.2.2015 9:12 | karma článku: 20.77 | přečteno: 1217x

Další články blogera

Blog Info

Blogy projdou zásadní změnou, podívejte se jakou

Blogy na iDNES.cz budou mít zanedlouho sedmnácté narozeniny. A protože sedmnáct let je v prostředí internetu téměř dospělost, nastal čas změny. A když změna, tak zásadní. Vše se zjednoduší a zpřehlední.

25.3.2024 v 9:59 | Karma článku: 20.48 | Přečteno: 4566 | Diskuse

Blog Info

Soutěž hlasujících: Kdo se letos může těšit na cenu?

Jako každý rok nesoutěžili jen blogeři, soutěžili jste i vy - čtenáři a hlasující. Na koho se usmálo štěstí a může se těšit na knižní ceny od partnera ankety Bloger roku?

23.6.2023 v 10:59 | Karma článku: 8.87 | Přečteno: 442 | Diskuse

Blog Info

Fotovideoblog: Jak se předávaly ceny Bloger roku 2022

Ani letos jsme nemohli a nechtěli vynechat tradiční blogerský sraz. Sešli jsme se tentokrát v restauraci Žebeerková Kozlovna na pražském Smíchově. Kdo byl hvězdou večera a kdo získal letošní Cenu redakce? Podívejte se!

22.6.2023 v 7:50 | Karma článku: 17.78 | Přečteno: 1590 | Diskuse

Blog Info

Dohlasováno! Blogerkou roku Šichtařová. Vypravěčem roku se stal Jaromír Šiša!

Víc než šest tisíc hlasů, drtivé vítězství favoritů i drama do posledních vteřin v nové kategorii Vypravěč roku. Její vítěz, Jaromír Šiša, vyhrál před Dankou Štoflovou o jeden jediný hlas!

13.6.2023 v 9:28 | Karma článku: 34.58 | Přečteno: 8475 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 18 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 11.81 | Přečteno: 218 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 16.33 | Přečteno: 375 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.02 | Přečteno: 103 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.88 | Přečteno: 570 | Diskuse
Počet článků 758 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 7523

Adminy blogu jsou Patrik Banga, Tereza Janků, Helena Skočová a Veronika Krátká. Pokud chcete komukoli z nich napsat, adresa je vždy: jmeno.prijmeni@idnes.cz. Nebo pište na společnou adresu admin.blog@idnes.cz.

Facebook Blog iDnes


 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...