Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kteří blogeři dávali blogům po pět let tvář?

Blogy iDNES.cz jsou především lidé, autoři článků. Za pět let se jich na blogu objevily tisíce. Kteří z nich do blogů otiskli svou stopu nejvýrazněji?

Blogy iDNES.cz slaví 5let.Ilustrační foto

Rudolf Havlík na blogu začal zostra: drsnou zkušeností z nizozemského vězení, kdy ho tamní policie zatkla v domnění, že je lupičem aut. Auta loupil z půjčoven na jeho ztracené doklady někdo jiný, prožitý šok Havlík nadělil čtenářům v článku formou odpovídající intenzitě zážitku (článek padl za oběť Havlíkovu protestu proti reklamě na blogu, takže si ho nemůžete přečíst). Ohlas byl takový, že Havlík od té doby svoje zážitky začal na blog psát systematicky. Výsledkem je několik knih a jedna z nejnonkonformnějších tváří českého internetu. V současnosti Havlík dokončuje hraný film a má nabídky na další. Byl hostem dua Genzer-Suchánek v Mr.Gs (po rozkliknutí čtvrté video shora), píšou o něm časopisy. Cestuje pravidelně do oblasti Indie a také Číny, což popisuje ve svých blozích – nejen textem, ale také obrazem. Fotí skvěle, svoje fotky v roce 2011 vystavil a výtěžek věnoval na dobročinné účely. Účastnil se také výstavy fotografií blogerů na MFF Karlovy Vary 2011. Na kontě má několik medailových umístění v anketách Bloger roku.

Ladislav Větvička je nenapodobitelným občanem Mordoru, nikoli však toho Tolkienova, nýbrž „regionu razoviteho“ – Ostravska. Ostravštinou psané blogy jsou plné překvapivých jazykových i obsahových zvratů, při nichž se otřásá bránice, rozlívá se kafe po klávesnici, místy ale úsměv zamrzne, zejména když Větvička popisuje léta normalizace. Svoje blogy vydal rovněž knižně, byl hostem rozhlasového pořadu Apetit v Čro Ostrava. Jeho blog přečetl Jan Kraus ve své show, jméno autora však cudně zapřel. "Ja mu to vratim, divit se bude, synek," kontroval Větvička a učinil tak v článku Jak sem Hanzovi Krausovi pokazil pohovor s Lery Kingem. Často cestuje, za zmínku stojí jeho fotocestopisy z Ukrajiny a Zakarpatské Rusi. Rovněž úspěšný v anketě Bloger roku, umístil se na předních místech ve většině ročníků. Jeden z nejpoctivějších účastníků blogerských setkání.

Michal Josephy se na blogu profiloval jako autor cestopisů a především skvělých fotografií. Na svých cestách fotí především lidi - dokáže je pro fotografii získat, a také díky tomu jeho fotky mluví. Během svého působení na blogu (cestopisy, fotografie) dostal nabídku psát a fotit pro National Geographic, jeho články najdete také v časopise Lidé a země nebo Instinkt. Josephyho oblíbenou destinací je africký Mosambik, pro tamější pobočku UNICEF nafotil oficiální kalendář pro rok 2011. Obdržel mezinárodní fotografickou cenu PX3 Prix de la Photographie Paris 2011. Stejně jako Havlík a Větvička vystavoval na MFF Karlovy Vary 2011. Vyučuje antropologii na vysoké škole.

Marián Béreš je jedním z vůdčích fotografů blogu. Fotí převážně krajiny za všech ročních i denních dob, jeho láskou jsou Tatry. Fotky z Tater vydal už vícekrát v podobě nástěnného kalendáře, který věnoval jako jednu z cen pro vítěze ankety Bloger roku 2010. Ten letošní obdržela vítězka prvního kola blogerského projektu Fotomatiné. V roce 2011 uspořádal Béreš pro blogery iDNES.cz velmi úspěšný fotografický workshop. Je vítězem kategorie Fotograf blogu v anketě Bloger roku 2010. I on vystavoval spolu s ostatními blogery svoje fotografie v Karlových Varech.

Alexandra Synac doputovala na blog zdaleka, až z Austrálie. Krajanka, která sice momentálně žije v Austrálii, v jejím životomístopise ale najdete i další místa téhle malé krásné planety. Na jaře 2012 přišla s nápadem uspořádat pravidelná měsíční fotomatiné – blogeři sami si před každým kolem spolu s ní určí téma a v předem dohodnutý den všichni zájemci vydají fotoblog na toto téma. Velmi zajímavý projekt se setkal s notnou odezvou, a stále pokračuje. 

Renata Francová patří k těm, kteří na blogu zazářily jako kometa. Její sebeironické texty vzbudily okamžitě zájem publika, který vyústil v prvenství v anketě Blogerka roku 2009. Veleúspěšné fejetony, při nichž bránice nezůstane v klidu, vydala s pomocí Jany Kolářové a jejího divadelního nakladatelství Thespis knižně, křest knihy se konal na prknech Disk a Renata si v něm zahrála roli uklízečky zcela v intencích svých sebemrskačských textů. Nyní pravidelně píše pro tištěný magazín Ona DNES, který vychází jako pondělní příloha MF DNES. Jinak vystudovaná právnička, toho času zavalena prací, proto je na blogu k zastihnutí už jen málokdy.

Iva Pekárková na blog přišla už jako etablovaná spisovatelka, blogy jí ale uhranuly. Dokonce tak, že jak se sama svěřila, jí pomohly z nejhoršího, když jí bylo ouvej. Psaní blogů požívala jako lék, a lék zabral. V blozích píše o svém životě taxikářky a tlumočnice v Londýně, kde žije už několik let se svým africkým přítelem Kennym. Ve spolupráci Blog iDNES.cz se čtvrtečním magazínem MF DNES se zúčastnila projektu, během nějž jezdila jeden den jako taxikář s new yorskou a londýnskou zkušeností po Praze. Svoje blogy už dvakrát vydala knižně. Do Prahy přijela také na autorské čtení blogerů ve Švandově divadle. Je stříbrnou blogerkou roku 2010. 

Tereza Boehmová pracovala před odchodem na mateřskou dovolenou jako editorka názorové rubriky MF DNES, v krušných chvílích raného mateřství jí blogy pomohly jako ventil pro rozbolavělou duši. Tyto blogy rovněž vyšly knižně pod názvem Matka z cukru a oceli, podle ohlasů se ukázalo, že není zdaleka jediná, která podobné trable v mateřství prožívá, jen je jediná, kdo měl odvahu o tom veřejně mluvit. Nenávistné reakce na sebe ovšem rovněž dlouho čekat nedaly. V roce 2011 vyšla Boehmové druhá knížka. V roce 2010 byla hostem pořadu Sama doma na ČT a pořadu Nad věcí na vlnách Radiožurnálu. V roce 2007 byla třetí v anketě Bloger roku.

Eva Pallotto je na blozích od samého počátku, a vždy blogy občerstvovala svým pohledem mladé ženy s několikaletou životní zkušeností člověk žijícího na Floridě, v počátcích blogů byla jediná, která se se svými čtenáři mohla o takovou životní zkušenost podělit. To s sebou neslo na české poměry často neotřelé, a přitom moudré pohledy na život i na dění v české kotlině. Eva Pallotto se stala ne náhodou tváří číslo jedna čtenářské obliby počátečního období života blogů iDNES.cz - čtenáři ji zvolili Blogerkou roku 2007

Tomia Okamuru nelze v českém mediálním rybníku minout, neunikly mu ani blogy. Je prvním zaregistrovaným blogerem na iDNES.cz, byť není autorem prvního článku. Po vlažném začátku se rozepsal způsobem, který mu vynesl pozici bezkonkurenčně čtenářsky nejúspěšnějšího blogera. Žebříčku blogerů podle karmy (tedy čtenářské obliby) vládl a vládne dlouhé měsíce, v anketě Bloger roku 2011 si odnesl stříbro. Svoje blogy rovněž vydal knižně pod názvem Umění vládnout.

Spisovatel, moderátor a scénárista Břetislav Olšer je asi nejmarkantnějším příkladem, kdy blogy pomohly člověku velmi osobně – po cévní mozkové příhodě se upnul na psaní blogů a to ho podle vlastních slov vrátilo do života. I proto je zcela nepřekonatelně nejproduktivnějším blogerem – za čtyři roky napsal už téměř 1800 článků . Vydal více než deset knih, blogy jsou obsahem té z roku 2011. Moderuje vlastní pořad Celebrity za humny v ostravské regionální televizi. I on vystavoval na blogerské výstavě v rámci MFF Karlovy Vary.

Výraznou stopu, zejména v posledních dvou letech, do historie blogů vyšlápl také František Matějka, muž, kterého takřka nikdo z blogerů nezná osobně, protože se celkem pravidelně omlouvá z účasti na blogerských srazech, a to navzdory tomu, že několikrát stál na pomyslném stupni vítězů ankery Bloger roku, naposledy na tom nejvyšším za rok 2011. Matějka je čtenářsky velmi úspěšný, zároveň ale velmi kontroverzní autor - svoje publikum rozděluje na oddané ctitele a nekompromisní nepřátele. Proslul také anketou o přijetí/nepřijetí EURa a o setrvání/vystoupení z EU

Velmi občerstvujícím způsobem zasáhla do dění na blozích vietnamská dívka Phuong Thuy Do Thi, spolu s dalšími mladými Vietnamci způsobila tu v roce 2008 malou revoluci. "Její článek o vietnamských dívkách v Česku vzbudil obrovský zájem čtenářů. Nelehké téma, kam vlastně dospívající generace Vietnamců žijících v České republice patří, zvládla dokonale. Navíc bravurní češtinou, kterou by od tak mladé dívky, jejíž rodný jazyk je češtině tak vzdálen, možná málokdo čekal," napsali jsme tehdy v Infoblogu. Žel, pod tlakem okolí musela blogování i blog opustit, což je velká škoda.

*

Skvělých blogerů je na blozích iDNES.cz pochopitelně mnohem více, proto budeme tento článek postupně aktualizovat a budeme rádi, když nám čtenáři i blogeři připomenou ty, které jsme dnes opominuli.

-red-   

 

Autor: Blog Info | pátek 8.6.2012 15:59 | karma článku: 19,81 | přečteno: 2547x
  • Další články autora

Blog Info

Blogy prošly zásadní změnou, podívejte se jakou

Blogy na iDNES.cz budou mít zanedlouho sedmnácté narozeniny. A protože sedmnáct let je v prostředí internetu téměř dospělost, nastal čas změny. A když změna, tak zásadní. Vše se zjednoduší a zpřehlední.

25.3.2024 v 9:59 | Karma: 25,08 | Přečteno: 9043x | Diskuse| Ostatní

Blog Info

Soutěž hlasujících: Kdo se letos může těšit na cenu?

Jako každý rok nesoutěžili jen blogeři, soutěžili jste i vy - čtenáři a hlasující. Na koho se usmálo štěstí a může se těšit na knižní ceny od partnera ankety Bloger roku?

23.6.2023 v 10:59 | Karma: 8,87 | Přečteno: 554x | Diskuse| Ostatní

Blog Info

Fotovideoblog: Jak se předávaly ceny Bloger roku 2022

Ani letos jsme nemohli a nechtěli vynechat tradiční blogerský sraz. Sešli jsme se tentokrát v restauraci Žebeerková Kozlovna na pražském Smíchově. Kdo byl hvězdou večera a kdo získal letošní Cenu redakce? Podívejte se!

22.6.2023 v 7:50 | Karma: 17,78 | Přečteno: 1730x | Diskuse| Ostatní

Blog Info

Dohlasováno! Blogerkou roku Šichtařová. Vypravěčem roku se stal Jaromír Šiša!

Víc než šest tisíc hlasů, drtivé vítězství favoritů i drama do posledních vteřin v nové kategorii Vypravěč roku. Její vítěz, Jaromír Šiša, vyhrál před Dankou Štoflovou o jeden jediný hlas!

13.6.2023 v 9:28 | Karma: 34,64 | Přečteno: 8597x | Diskuse| Ostatní

Blog Info

Vyhlášení Blogera roku 2022: Pozvánka

Milé kolegyně, milí kolegové, i letos je nám ctí a potěšením pozvat vás na vyhlášení vítězů a předávání cen ankety Bloger roku 2022...

7.6.2023 v 9:09 | Karma: 7,83 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

  • Počet článků 758
  • Celková karma 25,08
  • Průměrná čtenost 7571x
Adminy blogu jsou Patrik Banga, Tereza Janků, Helena Skočová a Veronika Krátká. Pokud chcete komukoli z nich napsat, adresa je vždy: jmeno.prijmeni@idnes.cz. Nebo pište na společnou adresu admin.blog@idnes.cz.

Průměrný počet aktivních příjemců služby v EU podle čl. 24 odst. 2 nařízení 2022/2065/EU za období 1.7.2023 až 31.12.2023 činí 1942019.