Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se blogům žilo během cesty ke stu tisícům článků

Jak už jsme oznámili, blog iDNES.cz v pátek přivítal na svých stránkách sto tisící článek. Jaká byla cesta k němu?

Blogy nastartovaly svůj běh hned od počátku razantně, za krátkou dobu získaly kvalitní autory i zájem čtenářů.

Hlad po možnosti vyjádřit se k dění okolo sebe brzy po startu přilákal na blogy stovky a později tisíce lidí z celého Česka. A nejen to, objevili se tu i Češi žijící v rozličných koutech světa. Blogují u nás krajané žijící v různých zemích Evropy, v USA, ale také v Izraeli či Mongolsku. Pro ně jsou blogy jednou z možností, jak udržovat kontakt s rodnou zemí a stojí jim za to se vyjadřovat k dění v ní.

Blogy iDNES.cz se staly základnou vox populi, všímat si jich začali i politici. Jeden z blogerů stál dokonce tehdejšímu šéfovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi za samostatnou zmínku na tiskové konferenci.

Čeští politici si také blogy sami začali zakládat. Žel, řad z nich je chápala jen jako prodlouženou ruku public relations, proto byl zájem čtenářů o jejich články nevalný. Přesto nejeden z politiků píše zajímavě a skutečně za sebe a ze sebe.y

x

Přečtěte si také článek Blogeři iDNES.cz napsali už sto tisíc článků.

y

Zájem o politiku samou však ze strany blogerů i ze strany čtenářů naopak sílil. Politika, především domácí, se stala pro blogy iDNES.cz páteřním tématem. Není divu, že v období kolem voleb či vnitropolitických skandálů vždy čtenost lámala rekordy.

Postupem času se ale začali objevovat blogeři, kteří nepotřebovali glosovat českou politickou scénu, ale všímali si spíše dění ve svém blízkém okolí, začali psát víc o sobě, mnozí otevírali svoje nitro ve fejetonech, básních, povídkách. Objevily se fotoblogy.

Nabírat na síle začala také témata obecně společenská. Mnohdy velmi divoké byly a dodnes jsou články vyjadřující se k soužití Romů a ostatních občanů. Řada blogerů si ale pletla oprávněnou kritiku jednání mnohých Romů s rasistickými výlevy proti všem Romům, proto jsme se s takovými museli rozloučit.

Doslova bouři vyvolal blog člověka, který o sobě tvrdil, že je pedofil. Rozhodli jsme se dát mu šanci, protože psal o tom, jak se svojí nechtěnou diagnózou žít. Byli jsme napadáni, že podporujeme zvrhlost, někteří nám vyhrožovali žalobami. Jsme však přesvědčeni, že jsme udělali správně – dali jsme slovo člověku v grandiozně těžké životní situaci, který se snažil ostatním vysvětlit, že člověk s deviací nepatří automaticky pod gilotinu.

Výbušné téma číslo jedna je v současné době na blozích iDNES.cz islám a muslimové. Články zastánců a odpůrců islámu a jeho šíření v Evropě a Česku patří nyní na blogu k nejrazantnějším, většinou však v mezích, které stanovuje Kodex blogera.

Přesto bychom mohli poslední rok směle označit spíše rokem blogerů-spisovatelů. Za poslední rok vyšlo kolem dvaceti blogerských knížek, mnohé velmi úspěšné. Redakce i vedení iDNES.cz vydávání blogerských knih velmi podporuje, proto jsme se podíleli na mediální kampani už několika knih. V poslední době to byly například knihy Davida Hrbka, Vlastimila Fürsta, Terezy Boehmové, Ivy Pekárkové nebo Vladimíra Václavka. Vysloveně blogový román stvořil Pavel Renčín. Iva Pekárková si fenomén psaní knih za pomoci čtenářstva blogů oblíbila natolik, že vydala už dvě knížky svých blogů. Dvě knihy blogů vydala i Tereza Boehmová nebo Rudolf Havlík.

O blogery se časem začala zajímat další média či organizace. Blogeři vystoupili v rozhlase či televizi (Ladislav Větvička v pořadu ČR 1 Apetyt, Tereza Boehmová (Nad Věcí, Sama doma) Rudolf Havlík (např. Mr. GS), píše se o nich v magazínech (Havlík, Boehmová). Patrik Banga byl porotcem českou vládou pořádané ankety Gipsy Spirit, František Matějka diskutoval v pořadu ČT1 Máte slovo.

Blogy iDNES.cz stály ve druhé polovině roku 2009 u navýsost zajímavého projektu: Blogový román na blogu spolu se čtenáři napsal Michal Viewegh. Připravil úvodní kapitolu, dalších deset postupně dodali čtenáři iDNES.cz.

Zájem čtenářů-spoluatorů byl grandiozní. Spolu s porotou, kterou vedl dnes žel již zesnulý Ladislav Verecký, byl slavný spisovatel doslova zavalen čtenářskými příspěvky. Svoji kapitolu poslaly tisíce čtenářů, což pro porotu znamenalo 30 tisíc stran čtení.

Věříme, že blogy budou i nadále přitažlivé jak pro blogery, tak pro čtenáře. Těšíme se na další články a nezapomeňte: I vy můžete být naše hvězda!

PS Poděkování patří také Nadě Strakové, která projekt blogů na iDNES.cz uvedla do života.

 

Autor: Blog Info | sobota 8.1.2011 9:00 | karma článku: 15,90 | přečteno: 1780x
  • Další články autora

Blog Info

Blogy prošly zásadní změnou, podívejte se jakou

Blogy na iDNES.cz budou mít zanedlouho sedmnácté narozeniny. A protože sedmnáct let je v prostředí internetu téměř dospělost, nastal čas změny. A když změna, tak zásadní. Vše se zjednoduší a zpřehlední.

25.3.2024 v 9:59 | Karma: 25,08 | Přečteno: 9042x | Diskuse| Ostatní

Blog Info

Soutěž hlasujících: Kdo se letos může těšit na cenu?

Jako každý rok nesoutěžili jen blogeři, soutěžili jste i vy - čtenáři a hlasující. Na koho se usmálo štěstí a může se těšit na knižní ceny od partnera ankety Bloger roku?

23.6.2023 v 10:59 | Karma: 8,87 | Přečteno: 554x | Diskuse| Ostatní

Blog Info

Fotovideoblog: Jak se předávaly ceny Bloger roku 2022

Ani letos jsme nemohli a nechtěli vynechat tradiční blogerský sraz. Sešli jsme se tentokrát v restauraci Žebeerková Kozlovna na pražském Smíchově. Kdo byl hvězdou večera a kdo získal letošní Cenu redakce? Podívejte se!

22.6.2023 v 7:50 | Karma: 17,78 | Přečteno: 1730x | Diskuse| Ostatní

Blog Info

Dohlasováno! Blogerkou roku Šichtařová. Vypravěčem roku se stal Jaromír Šiša!

Víc než šest tisíc hlasů, drtivé vítězství favoritů i drama do posledních vteřin v nové kategorii Vypravěč roku. Její vítěz, Jaromír Šiša, vyhrál před Dankou Štoflovou o jeden jediný hlas!

13.6.2023 v 9:28 | Karma: 34,64 | Přečteno: 8597x | Diskuse| Ostatní

Blog Info

Vyhlášení Blogera roku 2022: Pozvánka

Milé kolegyně, milí kolegové, i letos je nám ctí a potěšením pozvat vás na vyhlášení vítězů a předávání cen ankety Bloger roku 2022...

7.6.2023 v 9:09 | Karma: 7,83 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrchní soud potvrdil devět let vězení muži ze Šumperska za dlouhodobé týrání družky

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  10:13

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

SOCDEM žene Paroubkovu suverenitu k soudu. Žádá její vyřazení z voleb

25. dubna 2024  10:13

Sociální demokracie (SOCDEM) tvrdí, že koalice ČSSD, kterou ministerstvo vnitra zaregistrovalo pro...

Za upálení družky dostal muž sedmnáct let. Nepamatuji si, co se stalo, hájil se

25. dubna 2024  9:45,  aktualizováno  10:10

Na sedmnáct let do vězení poslal Krajský soud v Brně muže za upálení jeho družky v Rajhradě na...

Automotodrom chce peníze za neodjetý ročník MotoGP, u soudu žádá 27 milionů

25. dubna 2024  10:07

Brněnský Automotodrom si chce pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požaduje za pronájem...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 758
  • Celková karma 25,08
  • Průměrná čtenost 7571x
Adminy blogu jsou Patrik Banga, Tereza Janků, Helena Skočová a Veronika Krátká. Pokud chcete komukoli z nich napsat, adresa je vždy: jmeno.prijmeni@idnes.cz. Nebo pište na společnou adresu admin.blog@idnes.cz.

Průměrný počet aktivních příjemců služby v EU podle čl. 24 odst. 2 nařízení 2022/2065/EU za období 1.7.2023 až 31.12.2023 činí 1942019.